Reclamă
Reclamă

Cunoscută popular sub numele de nefropatie diabetică, este o afecțiune gravă care necesită atenție imediată. Citește mai departe pentru a afla cum să ai grijă de rinichii tăi după ce vezi semnele de avertizare.

Persoanele care au diabet zaharat sunt întotdeauna sfătuite să fie foarte atente la stilul de viață și la alimentație. Cu toate acestea, în ciuda tuturor măsurilor de precauție, nivelul ridicat de zahăr din sânge afectează diverse organe și capacitatea lor de a-și îndeplini corect sarcinile corporale.

Potrivit experților în sănătate, glicemia ridicată atacă cel mai mult funcționarea rinichilor, provocând nefropatia diabetică, o boală gravă care, netratată sau ignorată, poate fi chiar fatală.

Sursa: Social media

Experții în sănătate spun că, de-a lungul anilor, afecțiunea deteriorează încet sistemul delicat de filtrare al rinichilor și progresează până la insuficiența renală, care este o afecțiune care pune viața în pericol.

Reclamă

Cea mai bună modalitate de a întârzia nefropatia diabetică sunt menținerea unui stil de viață și a unei diete sănătoase și efectuarea unor controale regulate.

Semne și simptome

Semnele și simptomele pe care le puteți verifica în stadiile incipiente ale nefropatiei diabetice includ: controlul fluctuant al tensiunii arteriale care se înrăutățește cu timpul, niveluri ridicate de proteine în urină, umflături cronice la nivelul picioarelor, gleznelor, mâinilor sau ochilor,nevoia crescută de a urina, nevoia redusă de insulină sau de medicamente pentru diabet, confuzie sau dificultăți de concentrare, amețeli și greață, scăparea respirației, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate, mâncărimi pe tot corpul.

Cum este cauzată nefropatia diabetică?

Tensiunea arterială ridicată contribuie cel mai direct la nefropatia diabetică și, pe măsură ce boala avansează, la nivelul rinichilor au loc modificări fizice care duc adesea la creșterea tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arterială necontrolată poate face ca evoluția către nefropatia diabetică în stadiul cinci să se producă mai rapid. Dacă trăiți cu diabet, există mulți factori care cresc șansele de apariție a afecțiunii, printre care se numără: nivelul necontrolat al glicemiei, tensiunea arterială ridicată necontrolată (hipertensiune arterială), fumatul, colesterolul ridicat, obezitatea și excesul de greutate, antecedente familiale.

Cum se poate preveni nefropatia diabetică?

Pentru a vă reduce riscul de a dezvolta nefropatie diabetică:

Monitorizați regulat glicemia: Este important să vă verificați în mod regulat toate semnele vitale, inclusiv nivelul de zahăr din sânge și nivelul tensiunii arteriale, și să consultați un medic în cazul în care nu reușiți să controlați niciuna dintre acestea.

Reclamă
Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro