Reclamă
Reclamă

Liderul partidului de extremă dreapta britanic Reform UK, Nigel Farage, a declarat că Occidentul a ‘provocat’ războiul din Ucraina prin ‘extinderea NATO şi Uniunii Europene către est’, afirmaţii care i-au atras critici puternice sâmbătă.

Fostul europarlamentar, care a jucat un rol major în campania pentru Brexit în 2016, a declarat vineri seara la BBC că, încă din 2014, el a declarat în Parlamentul European că va fi un război în Ucraina.

Înainte de alegerile legislative din 4 iulie din Marea Britanie, partidul său Reform UK înregistrează creşteri în sondaje, apropiindu-se – sau chiar depăşind – partidul conservator la putere.

Reclamă

‘Mi s-a părut evident că expansiunea spre est a NATO şi a Uniunii Europene a dat (preşedintelui rus Vladimir Putin) un motiv să spună poporului rus: ‘Vin din nou după noi’, şi să intre în război’, a mai spus el.

Populistul Nigel Farage a afirmat că a făcut declaraţii similare ‘din anii 1990, de la căderea Zidului Berlinului’, în 1989. ‘Aşteptaţi o secundă, noi am provocat acest război’, a spus el. ‘Bineînţeles că este vina lui (a lui Vladimir Putin) – el a folosit ceea ce am făcut noi ca o scuză’, a adăugat liderul Reform UK, care este candidat la alegerile legislative într-o circumscripţie din sud-estul Angliei.

Întrebat în legătură cu declaraţii anterioare, Nigel Farage a spus că nu-l place pe Vladimir Putin ‘ca persoană’, însă ‘îl admiră ca operator politic’.

‘Farage face ecoul justificării josnice a lui Putin pentru invazia brutală a Ucrainei’, a reacţionat ministrul britanic de interne James Cleverly pe reţeaua X.

John Healy, responsabil cu probleme de apărare în cadrul Partidului Laburist, a declarat că Nigel Farage ‘ar prefera mai degrabă să-l linguşească pe Vladimir Putin decât să apere poporul ucrainean’.

‘Churchill se va răsuci în mormânt’, a reacţionat fostul ministru britanic al apărării, Tobias Ellwood, pentru Daily Telegraph.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro