Nicușor Dan și-a dus fiica, astăzi, la școală, păziți de un ofițer SPP. Cum a fost surprins noul președinte al României: „Așa arată normalitatea pe care o merităm!”

Data actualizării: 20/05/2025

La doar câteva ore după ce a fost ales președinte al României, Nicușor Dan a fost surprins în această dimineață ducându-și fiica la școală, însoțit de un ofițer al Serviciului de Protecție și Pază. Gestul a fost fotografiat de un trecător și postat ulterior pe Facebook, imaginea fiind însoțită de mesajul:

„Așa arată normalitatea pe care o merităm! Ne vindecăm, în sfârșit”

Nicușor Dan, președinte, dar și tată: „Eu duc fetiţa la şcoală şi apoi o iau”

Noua zi de școală pentru Aheea, fiica lui Nicușor Dan în vârstă de 9 ani, a început alături de tatăl ei, care a ținut să respecte obiceiul zilnic, chiar și după o noapte tensionată electoral.


Președintele ales a apărut cu un buchet de flori în mână, cel mai probabil pentru învățătoare, într-un gest care a stârnit valuri de reacții pozitive în mediul online.

Citește și:

„Primită dimineață de la sora mea din București. Așa arată normalitatea pe care o merităm! Ne vindecăm, în sfârșit”, a transmis Theodor Vasile, cel care a publicat imaginea cu președintele și fiica sa.

Încă din campania electorală, Nicușor Dan declara că dorește ca viața copiilor săi să rămână cât mai normală, în ciuda poziției sale publice.

Are împreună cu partenera sa, Mirabela Grădinaru, doi copii: Aheea, de 9 ani, și Antim, de 3 ani.

În interviurile recente, a spus că nu vrea ca aceștia „să vadă diferenţa că tatăl lor are o funcţie publică” și că „viaţa lor depinde de ceea ce fac ei şi de efortul lor”.

În urmă cu o săptămână, Nicușor Dan afirma că, în cazul în care va deveni președinte, va discuta cu SPP pentru a putea continua rutina de dimineață alături de copiii săi.

„Eu duc fetiţa la şcoală şi apoi o iau. Este o doamnă în vârstă care spune: «Iar nu eşti la Primărie». Îi transmit doamnei că eu compensez. Stau până la opt seara. Dacă ajung preşedinte o să negociez cu SPP, îmi doresc ca ai mei copii să nu vadă diferenţa că tatăl lor are o funcţie publică. Vreau să ştie că viaţa lor depinde de ceea ce fac ei şi de efortul lor”, declara atunci Nicușor Dan.

Președintele ales a recunoscut că funcția publică i-a afectat în trecut timpul petrecut cu familia.

„Îmi va lipsi relaţia cu familia, am avut experienţa asta când am câştigat primăria şi un an şi jumătate am muncit din greu să o aduc pe linia de plutire şi mi-au reproşat soţia şi copii că lipsesc. Cu România e cam acelaşi lucru, adică un an sau doi va fi foarte greu până când lucrurile merg în sfârşit în direcţia corectă”, a explicat el.

Alegerile prezidențiale din 2025 s-au încheiat cu victoria lui Nicușor Dan, dar procesul electoral nu se oprește aici.

Urmează validarea rezultatelor de către Curtea Constituțională a României (CCR), etapă esențială care confirmă legalitatea scrutinului.

Validarea este reglementată de Constituție și de Legea nr. 370/2004. Dacă apar suspicioni de fraudă sau alte nereguli, contestațiile pot fi depuse în termen de maximum trei zile de la încheierea votului.

Acestea sunt analizate de CCR, care are obligația să le soluționeze înainte de validarea finală.

Procesul poate fi influențat de eventuale cereri de renumărare sau alte contestații legale, dar în general, termenele sunt scurte pentru a permite o tranziție rapidă a puterii.

Totuși, aceste posibile contestații pot prelungi perioada până la confirmarea oficială a rezultatului final.

Validarea alegerilor prezidențiale este responsabilitatea exclusivă a Curții Constituționale a României, conform prerogativelor prevăzute în lege.

Această etapă nu este una formală, ci reprezintă confirmarea oficialăalegerile s-au desfășurat corect, iar candidatul declarat câștigător are legitimitatea de a prelua mandatul de președinte.

După ce CCR validează rezultatul, următorul pas este ceremonia de depunere a jurământului de către președintele ales.

Conform articolului 82 din Constituție, acest jurământ trebuie rostit în fața Camerei Deputaților și a Senatului, reunite în ședință comună.

„Mandatul preşedintelui României începe la data depunerii jurământului”, se stipulează clar în Constituția României.

Această procedură marchează nu doar o schimbare de conducere, ci și începutul oficial al unui nou ciclu politic, odată cu instalarea noului președinte la Cotroceni.

Este posibil ca, odată cu depunerea jurământului, să fie inițiate și discuțiile pentru formarea unui nou guvern, în funcție de configurația politică a Parlamentului și de posibilele demisii sau negocieri post-electorale.

Întreaga perioadă de tranziție este atent reglementată pentru a preveni vidul de putere și pentru a asigura continuitatea instituțională.

În cazul unor eventuale contestații care ar putea afecta rezultatul final, acestea trebuie soluționate de CCR înainte de momentul depunerii jurământului.

Procesul nu are un calendar rigid, dar se desfășoară în general într-un termen scurt.

Scopul este ca, în câteva zile de la anunțarea oficială a rezultatului de către Biroul Electoral Central (BEC), să aibă loc validarea și, în cel mai scurt timp posibil, ceremonia oficială în Parlament.

Astfel, chiar dacă victoria lui Nicușor Dan este deja recunoscută public, din punct de vedere legal, el devine președinte în exercițiu abia după jurământul depus în fața Legislativului.

Până atunci, toate atribuțiile oficiale ale șefului statului sunt exercitate de președintele în funcție.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨