Nicușor Dan calmează situația: „Taxa pe tranzacții bancare și creșterile de impozite sunt doar scenarii!“

Data actualizării: 10/06/2025

Taxa pe tranzacții bancare și majorările de impozite nu sunt, deocamdată, decât idei puse în discuție, nu măsuri aprobate – a explicat președintele Nicușor Dan, în încercarea de a liniști tensiunile provocate de zvonurile legate de noi taxe. Șeful statului a adăugat că în cel mult zece zile România ar putea avea un nou guvern.

Taxele și impozitele sunt în faza de consultări politice

„În acest moment, așa cum v-am spus de mai multe ori, toate sunt scenarii de lucru. În momentul în care o să vrea, o să vedeți un pachet asumat de partide, acela va fi. Dar sunt scenarii de lucru. Toate lucrurile astea sunt la stadiul de discuții în momentul acesta și consultăm la Cotroceni cu liderii minori de dimineață. Da, da, suntem într-o fază de discuții, nu vă așteptați să și eu apreciez foarte mult că toți toți oamenii sunt rezonabili, adică vorbesc de liderii partidelor. Așteptați-ne să venim cu setul. Acum nu va fi varianta finală. Va fi o schiță agreată de partid. Da, da, da, da, am vrut să discutăm cu ei imediat ce avem ceva control. Discut mai 10 zile, cam așa.” – a declarat Nicușor Dan.

Consultările au început luni după-amiaza, la Palatul Cotroceni, și au avut în centru măsurile fiscal-bugetare care ar urma să reducă deficitul și să stabilizeze guvernarea. Discuțiile se poartă pe mai multe fronturi: de la lista de măsuri necesare pentru a liniști Comisia Europeană, până la alegerea viitorului premier – un subiect în jurul căruia PSD își joacă interesul politic.

Din calculele inițiale reieșise că se impune un calendar strâns pentru negocieri și o înțelegere rapidă asupra reformei fiscale, având în vedere că Bruxelles-ul avertizează România cu posibila blocare a fondurilor europene dacă nu sunt respectate angajamentele privind reducerea deficitului bugetar.


Disensiunile între partide rămân vizibile. În timp ce USR acceptă doar taxe aplicate pe vicii, ideea de a introduce o taxă pe tranzacțiile bancare este respinsă de toți. În schimb, se insistă pe ideea reformării aparatului de stat.

Citește și:

„Avem nevoie de o reformă fiscală, digitală, socială, educațională și administrativ teritorială. Trebuie să venim în aceste zone cu reforme, mai puțin cu creșteri de taxe și impozite, pentru că această criză bugetară enormă se poate transforma și într-o criză economică și nu este deloc de dorit, pentru că am avea de suferit chiar cu toții, și persoane fizice și firme și instituții.”Constantin Toma, primarul Buzăului (PSD)

„Putem susține taxe evitabile prin comportament și când spun taxe evitabile prin comportament, mă refer mai degrabă asupra taxelor pe viciu, fie că vorbim despre jocuri de noroc, că vorbim despre alcool sau produse din tutun. (Reporter: Taxarea tranzacțiilor bancar?) Nu, este pentru mine o o idee total nefuncțională, care are șanse masive să se transforme în ceea ce nu se numește în economie efectul bumerang. El să se țintească creșteri de taxe, dar în realitate să producă consecințe dezastruoase.”Ștefan Pălărie, liderul senatorilor USR

„Toți banii colectați din TVA sunt undeva la 25 de miliarde de euro. Creșterea cu două procente, 19-21, spre exemplu, nu poate aduce îmbunătățiri semnificative. Va duce în cele din urmă doar la mai multă economie gri sau neagră. Statul în primul rând trebuie să vină să reducă aceste cheltuieli, deci 30 de miliarde de euro. Atenție! Orice am face, nu putem să acoperim această gaură.”Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR

În spatele acestor dispute se află presiunea externă. Comisia Europeană așteaptă măsuri concrete de la București, pentru ca România să rămână în grafic cu angajamentele asumate. Dacă aceste măsuri întârzie, riscul suspendării fondurilor europene devine real.

Tocmai de aceea, pachetul fiscal trebuie gândit nu doar pentru închiderea deficitului, ci și pentru a fi acceptabil politic de toate partidele implicate.

Negocierile de la Palatul Cotroceni continuă și în zilele următoare, iar președintele Nicușor Dan încearcă să mențină echilibrul între partide. Deși nu există încă o variantă finală a măsurilor, toate formațiunile par să recunoască nevoia urgentă de reformă. Rămâne însă de văzut dacă vor găsi un teren comun suficient de stabil pentru a forma o coaliție guvernamentală funcțională în cele „cam 10 zile” menționate de șeful statului.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨