Reclamă

Fostul președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, a fost trimis în judecată de procurorii DNA. El este acuzat că a ocupat diverse funcții în trei societăți din domeniul energiei, deși avea interdicție de a face acest lucru timp de cinci ani după ce a părăsit ANRE, primind foloase necuvenite de peste un milion de lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, Niculae Havrileț a îndeplinit funcția de președinte al ANRE și de secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. El este acuzat de obținerea de foloase necuvenite în condiții ce contravin interdicțiilor legale stabilite pentru persoane cu roluri de supraveghere în domeniul economic.

Procurorii afirmă că Havrileț a încălcat măsurile legale continuând să îndeplinească responsabilități pentru trei operatori economici activi în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale. Legea prevede clar că, în termen de cinci ani de la încetarea funcției, el nu ar fi trebuit să ocupe niciun rol sau să faciliteze operațiuni pentru acești operatori.

Havrileț a deținut funcția de președinte al ANRE din iunie 2012 până în octombrie 2017, cu responsabilități de supraveghere și control asupra operatorilor economici din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 33/2007.

Ulterior, în perioada 6 decembrie 2019 – 29 martie 2021, el a fost și secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, având atribuții de monitorizare a operatorilor energetici. Cu toate acestea, în perioada de restricție după plecarea de la ANRE, Havrileț și-a asumat diverse roluri în companii energetice private:

  • Membru în consiliul de administrație la Societatea Energetică Electrica SA (7 februarie 2019 – 10 decembrie 2019).
  • Director general la Distribuție Energie Electrică România SA (27 septembrie 2021 – 28 martie 2022).
  • Membru al Consiliului de Supraveghere, Comitetului de Audit și Comitetului Prezidențial și de Nominalizare la OMV Petrom SA (3 martie 2020 – 12 februarie 2024).

DNA menționează că, pe perioada 7 februarie 2019 – 15 februarie 2024, Niculae Havrileț ar fi obținut, din colaborarea cu aceste companii, foloase necuvenite în valoare de 1.195.599 lei. Pentru a asigura confiscarea sumei menționate, au fost aplicate măsuri asiguratorii asupra unor terenuri și clădiri. Dosarul a fost înaintat Tribunalului București, cu propunerea de a menține măsurile asiguratorii dispuse în acest caz.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro