Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a adoptat o nouă lege care prevede formarea unui stat federal venezuelean în jurul regiunii Essequibo, bogată în petrol, care este în prezent sub dispută cu Guyana vecină.

Această decizie face parte din acțiunile Venezuelei de a-și apăra pretențiile teritoriale pe scena internațională, conform declarațiilor lui Maduro.

Referendumul controversat desfășurat la începutul lunii decembrie în Venezuela a arătat că 96% dintre participanți susțin anexarea Essequibo-ului ca stat federal venezuelean. Ca rezultat, legea proaspăt adoptată va institui acest teritoriu ca al 24-lea stat al Venezuelei, oferindu-i inclusiv un reprezentant în parlamentul venezuelean care urmează să fie ales în 2025.

Legislația propune de asemenea crearea unei comisii de apărare pentru acest nou stat, trezind astfel îngrijorări că Venezuela ar putea recurge la forță pentru a-și impune pretențiile teritoriale asupra regiunii contestate. Această mișcare reînnoiește temerile de posibile conflicte militare în zonă.

Venezuela își revendică drepturile asupra Essequibo-ului de mult timp, această zonă reprezentând aproximativ două treimi din teritoriul Guyanei. Disputa teritorială datează din 1899, când granițele actuale au fost stabilite printr-o hotărâre de arbitraj a unui tribunal din Paris, proces în care au fost implicate Statele Unite și Marea Britanie. Venezuela se bazează pe un acord din 1966 cu Regatul Unit, semnat cu puțin timp înainte de independența Guyanei Britanice, oferind o cale de soluționare negociată a conflictului.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) este implicată în caz la solicitarea Guyanei, însă noua lege venezueleană respinge jurisdicția acestei instanțe, complicând și mai mult disputa teritorială.