Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, a lansat un mesaj de amenințare către Statele Unite privind implicarea acestora în Venezuela. El a declarat că, în cazul unei astfel de implicări, Venezuela va răspunde prin „eliberarea” insulei Puerto Rico, teritoriu american. Declarațiile au coincis cu perioada de tranziție prezidențială la Washington, fiind făcute cu doar 10 zile înainte de învestirea președintelui Trump, relatează CNN.
Președintele Maduro a subliniat că se va baza pe sprijinul statelor aliate Cuba și Nicaragua, dar și pe „trupe din Brazilia”. „Așa cum în nord ei au o agendă de colonizare, noi avem o agendă de eliberare”, a afirmat Maduro într-un discurs citat de Marca, lansând astfel o provocare deschisă Statelor Unite.
Deși cei mai mulți locuitori din Puerto Rico au votat pentru a deveni un stat american cu drepturi depline, intențiile lui Maduro nu au fost primite bine la nivel internațional. Guvernatorul din Puerto Rico, Jennifer Gonzalez, a calificat declarațiile lui Maduro drept „o amenințare flagrantă de agresiune militară împotriva Statelor Unite”.
Consultantul politic Indira Urbaneja, apropiată de guvernul venezuelean, a comentat că mesajul lui Maduro a fost mai degrabă o provocare decât o intenție reală de agresiune. „Prioritatea lui Maduro va fi să depășească provocările interne”, a spus Urbaneja pentru CNN.
Contextul geopolitic dintre SUA și Venezuela este tensionat, axându-se pe probleme legate de petrol, migrație și ideologie. Venezuela, care deține cele mai mari rezerve de petrol din lume, a exportat în medie 200.000 de barili de petrol pe zi în Statele Unite în ultimele 12 luni. Administrația Trump, cu persoane precum Tom Homan disponbil să negocieze, ar putea aborda diferit situația față de strategia din primul mandat al președintelui.
Maduro este acuzat de către Statele Unite de infracțiuni legate de traficul de droguri și spălare de bani, acuzații pe care le neagă. Aceste probleme, precum și situația economică precară din Venezuela, caracterizată printr-o inflație de 48%, complică și mai mult relațiile bilaterale.
Pe fondul acestor provocări, Venezuelei îi va fi dificil să își întărească poziția fără dialogul cu SUA, având în vedere importanța rolului american în economia țării sud-americane.