Nicolae Ciucă, actualul lider al Partidului Național Liberal (PNL) și fost prim-ministru al României, a ajuns candidat la alegerile prezidențiale după o ascensiune politică rapidă, începută în 2019. Cu o experiență de aproape 30 de ani în Armată, Ciucă a ocupat mai multe funcții importante, inclusiv ministru al Apărării și președinte al Senatului.
În plan personal, Ciucă deține două terenuri în Dolj și Ilfov, o casă de 232 metri pătrați și două autoturisme Toyota. Financiar, el are investiții în valoare de 163.227 lei și un cont bancar de 169.626 lei, dar și un împrumut de 100.000 de lei care trebuie rambursat în 2025. Anul acesta, a obținut venituri totale de peste 400.000 de lei din indemnizația de prim-ministru, parlamentar și pensia de serviciu.
Cariera lui Ciucă în Armată include participarea la misiuni în Angola, Bosnia și Herțegovina, Afganistan și Irak. A devenit cunoscut la nivel național după ce a condus misiuni militare importante, cum ar fi Bătălia de la Nassiryah, asupra căreia planează însă controverse privind veridicitatea detaliilor relatate în presă. „Foc!, am ordonat”, a declarat Ciucă presei, rememorând evenimentele recente dezbătute public.
În ciuda performanțelor din cariera militară, Ciucă a fost criticat pentru afirmațiile și declarațiile sale politice. El este acuzat de plagiat în teza sa de doctorat, aspect divulgat printr-o investigație jurnalistică. Ciucă a contestat aceste acuzații, insistând că la momentul redactării tezei nu existau reguli clare privind plagiatul. În ciuda acuzațiilor, dosarul penal deschis împotriva sa a fost închis anul trecut.
De asemenea, candidatura sa a fost implicată într-o controversă când panouri publicitare cu imaginea sa și cartea menționată, „Un ostaș în slujba țării”, au fost amplasate în locații strategice pe teritoriul României. Anchetele ulterioare au scos în evidență posibila utilizare a fondurilor publice pentru aceste acțiuni, dar cartea a fost publicată oricum.
Cu toate acestea, controversele nu se opresc aici. În 2004, un raport a menționat că Nicolae Ciucă ar fi acționat sub ordin, neintervenind militar în timpul unei ambuscade în Irak. El a respins aceste acuzații, invocând participarea activă și apărarea intereselor României. Încheierea recentă a unei investigații jurnalistice a revizuit aceste fapte din trecut.
Candidatul PNL la prezidențiale a fost implicat și în scandalul „Palatul Împăratului”, semnând ordinul care a permis ca vila renovată pentru președintele Klaus Iohannis să fie revendicată ulterior. De asemenea, declarația sa inițială că nu va face politică a dispărut de pe site-ul Radio România după preluarea funcției de prim-ministru.
Nicolae Ciucă, cu un trecut atât militar, cât și politic controversat, rămâne o figură centrală și discutabilă pe scena politică românească, având în vedere poziționarea sa de candidat la alegerile prezidențiale sub egida PNL.