Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi seara, la Antena 3, în legătură cu cazul Florian Coldea, că Serviciul Român de Informații este „un serviciu în slujba țării și a cetățenilor” și nu trebuie „blamat” pentru activitățile „unor terțe persoane care au lucrat acolo”.

„Cei care trebuie să se ocupe de acest caz sunt cu adevărat instituțiile statului și noi trebuie să vedem că românii au nevoie de această siguranță și această perspectivă în care instituțiile statului își fac cu adevărat datoria, iar una dintre principalele probleme care cu adevărat trebuie să fie rezolvate este siguranța respectării statului de drept, siguranța aplicării și respectării legii de către orice om din această țară”, a afirmat Ciucă, potrivit Agerpres.

El a spus că aceștia trebuie să răspundă și instituțiile statului să clarifice toate aspectele. „Ceea ce au făcut dumnealor este o chestiune pentru care trebuie să răspundă și instituțiile statului trebuie să clarifice toate aceste aspecte. Eu am încredere în justiție și mai am încă o chestiune: Serviciul Român de Informații este un serviciu care este în slujba țării, în slujba cetățenilor. Pentru activitățile unor terțe persoane care au lucrat acolo, sigur nu oriunde, nu pe orice funcție, nu trebuie blamată o instituție. Se întâmplă chestiunea aceasta și în alte categorii socio-profesionale. Pentru un om, doi, trei nu trebuie să blamăm o categorie socio-profesională, iar aici vine vorba de o instituție absolut vitală, vorbim de parte a sistemului imunitar al țării, care trebuie să își vadă în continuare de responsabilitățile și îndatoririle pe care le are fără să sufere de pe urma comportamentului unor foști angajați”, a mai spus Ciucă.

Întrebat ce măsuri pot fi luate pentru a nu se mai întâmpla astfel de cazuri, Nicolae Ciucă a spus că trebuie făcut în așa fel încât, la nivelul instituțiilor statului, regulile, principiile, legile să nu mai dea voie să existe „astfel de fisuri”. „În acest moment, sigur putem să discutăm, să venim cu o serie întreagă de idei, cu o paletă întreagă de propuneri față de ceea ce ar trebui să facem. Ele au existat de fiecare dată și vor exista în spațiul public atunci când au loc astfel de evenimente, pentru că este într-adevăr un eveniment care a constituit preocuparea tuturor cetățenilor. Putem să vedem că inclusiv campania pe locale și pe europarlamentare a fost acoperită de acest subiect. Trebuie făcut în așa fel încât la nivelul statului, la toate aceste instituții, tot ceea ce înseamnă regulile, principiile, legile să nu mai dea voie să existe astfel de fisuri prin care să se poată întâmpla, să poată să aibă loc astfel de speculații și astfel de jocuri, care sunt absolut inacceptabile”, a adăugat liderul PNL.