Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a confirmat existența unui proiect de lege care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la Senat fără a demisiona din funcția actuală. El a declarat că acest demers are scopul de a reda drepturile democratice oricărui cetățean din România, inclusiv posibilitatea de a fi ales și de a candida.
„Nu e vorba de președintele Klaus Iohannis, nu e vorba de o persoană anume. Am făcut acest demers să redăm un drept al oricărui cetățean din România de a fi ales și de a candida. Într-o democrație este normal ca fiecărui cetățean să i se asigure drepturile democratice”, a precizat Ciucă.
Ciucă a negat speculațiile conform cărora președintele Iohannis ar fi solicitat liberalilor să inițieze acest proiect de lege. El a subliniat că nu există nicio discuție între el și Iohannis pe această temă. „Nu avea cum să ne ceară acest proiect. Avem un dialog, dar nu discutăm astfel de chestiuni”, a spus Ciucă.
Deși președintele PNL Kelemen Hunor a sugerat că o candidatură a lui Iohannis ar fi avantajoasă pentru PSD, Ciucă susține contrariul. „Ne ajută pe noi”, afirmă el, evocând susținerea electorală puternică de care Iohannis s-a bucurat în trecut. „Klaus Iohannis a fost ales de 6 milioane de oameni, acum 5 ani, dacă acum are susținerea a 15-20 la sută, e suficient pentru a veni în sprijinul unei abordări electorale, în mod deosebit pentru PNL”, a adăugat el.
Acest proiect legislativ, depus de PNL, ar permite președintelui aflat în ultimele trei luni de mandat să candideze la Parlamentul României. Modificarea legislativă permite candidaților independenți, sprijiniți de un partid politic, o alianță politică sau electorală, să obțină un mandat de deputat sau senator.
Daniel Fenechiu a explicat că propunerea vine într-un context în care mandatul prezidențial și cel parlamentar nu mai sunt concomitente, și că ea ar putea rezolva această situație pentru viitorii președinți care doresc să își continue cariera politică. Discuțiile dintre Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu cu privire la acest subiect au loc de mai multă vreme, fiind necesare voturile PSD pentru a trece modificarea prin Parlament.