Se pare, însă, că românii pot răsufla ușurați. Premierul Nicolae Ciucă a reacționat marți pe baza acestui subiect. Liberalul a spus că Executivul nu are de gând să își asume un proiect privind creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Mai mult, Nicolae Ciucă spune că nici măcar nu s-a discutat despre acest subiect în ședința PNL de ieri.
1. Crește vârsta de pensionare în România?
Totuși, s-a purtat o discuție importantă despre pensii, susține premierul. Mai clar, despre o posibilitate ca, dacă cineva dorește, să poată munci până la vârsta de 70 de ani. De asemenea, Nicolae Ciucă i-a cerut explicații ministrului Muncii, mai ales că ieri și social-democrații au anunțat că nu vor susține un astfel de proiect de lege.
La rândul său, Marius Budăi a explicat că nici în Coaliția de guvernare, nici în guvern nu s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare.
„Posibilitatea ca o persoană să rămână în câmpul muncii există și acum în lege, poate opta. Există și o bonificație dacă rămâne doar în serviciu și nu încasează pensia. Putem discuta dacă mărim sau nu acea bonificație, sau să vedem în această reformă a pensiilor alte prevederi. Dar în acest moment, și din cauza faptului că speranța de viață în România este scăzută mult sub media Uniunii Europene, nu susținem acest proiect”, a declarat Marius Budăi în ședința de guvern.
2. Ce spune ministrul Muncii despre vârsta de pensionare
Proiectul de lege la care se referă Marius Budăi este elaborat de fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, care se află acum în Parlament pentru dezbatere și vot. Documentul prevede ca angajații pot rămâne în câmpul muncii până la vârsta de 70 de ani, dacă doresc. De asemenea, mai este prevăzut faptul că bugetarii nu mai pot cumula salariul cu pensia.
În ședința de Coaliție de marți seara, PNL a cerut să se înceteze discuțiile legate de procentul de 9,4% din PIB pentru pensii, conform unor surse politice.
3. Problema pensiilor ajunge la Marius Budăi
„Comisia Europeană ne-a transmis că jalonul referitor la pensii trebuie să conțină toate tipurile de pensii, inclusiv militare, și nu trebuie să depășească 9,4%. De aceea, dacă nu scoatem procentul reprezentat de pensiile militare practic nu mai poți să faci creșteri de pensii, ceea ce e inacceptabil pentru PSD”, spun surse social democrate.
De asemenea, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că problema a fost pusă și pe masa președintelui Klaus Iohannis care a spus că se va interesa.