Reclamă

Metodă inedită prin care a decis ministrul transporturilor din Norvegia să marcheze deschiderea unui nou tunel.

Oficialul a decis că nu își poate asuma riscul de a merge în teren, alături de alte oficialități, pentru a inaugura obiectivul și că un astfel de gest ar fi și un semnal greșit pentru cetățeni, așa că…a tăiat panglica din propriul birou.

Ministrul Knut Arild Hareide, a organizat mica ceremonie în fața laptopului din biroul său, din care nu au lipsit baloanele, tratațiile dulci și, mai ales, discursul. De partea cealaltă a ecranului, la fața locului era prezent reprezentantul constructorului alături de primarul localității unde se află tunelul pietonal. Cei doi au fost, de altfel, primii care au traversat tunelul după inaugurare.

Taiatul panglicii este deja de câțiva ani un adevărat sport național și în România, unde cei prezenți la inaugurări din cele mai hilare s-au pus în situații care de care mai amuzante, dacă nu chiar penibile. Astfel, s-au tăiat panglici la toalete, la ascensoare, la podețe și nu de puține ori s-a întâmplat ca cei care se înghesuiau la inaugurat obiective să nu aibă nici loc în cadru de mulți ce erau.

Dar de unde vine oare obiceiul tăierii panglicii la inaugurarea unui obiectiv?

Românii par a-l asocia cu obiceiul tradițional al tăiatului moțului la copilul de un an, însă, cea mai apropiată poveste de actuala semnificație este practica din America secolului XIX, unde industriașul care construise o fabrică, izolase cu o panglică zona finalizată pentru a nu mai fi traversată de personal, până în ziua inaugurarii. La noi în țară, obiceiul a fost preluat și dus la rang de artă de către comuniști, al căror tătuc, Ceausescu devenise marele panglicar al neamului.

 


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro