Reclamă
Reclamă

New York se confruntă cu o amenințare teroristă „extrem de gravă” în urma arestării a opt cetățeni tadjici suspectați de legături cu ISIS, conform Autorității Portuare din New York și șefului de securitate din New Jersey, Greg Ehrie, informează Newsweek.

Raportările indică faptul că cei opt bărbați, originari din Tadjikistan, ar putea fi asociați cu ISIS-Khorasan sau ISIS-K și au fost arestați în New York, Philadelphia și Los Angeles. Aceștia au intrat ilegal în SUA pe la granița cu Mexic.

Greg Ehrie, șeful de securitate din New Jersey, a declarat vineri în cadrul emisiunii „Erin Burnett OutFront” de la CNN: „Este extrem de grav. Îl aseamăn cu un front meteorologic. Vezi toate fronturile intrând în joc. Avem o problemă ideologică. Avem ISIS-K – care își mărește operațiunile externe – și apoi avem acești indivizi despre care nu știm prea multe la granițele noastre.”

Reclamă

Conform New York Post și NBC, bărbații tadjici cu legături cu ISIS au fost arestați în trei operațiuni desfășurate în SUA, iar cel puțin doi dintre ei au intrat în țară în primăvara anului 2023. Este de menționat că ISIS-K din Tadjikistan este suspectat de responsabilitatea pentru atacul terorist din martie de la Primăria Crocus din Moscova, soldat cu 145 de morți și sute de răniți.

Deși nu există o amenințare specifică la adresa New York-ului, orașul rămâne o țintă potențială din cauza numeroaselor repere de interes și a precedentelor istorice, cum ar fi atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 care au distrus World Trade Center.

Ehrie a mai subliniat că „mai multe fronturi” sunt „în joc” în contextul amenințării reprezentate de teroriștii ISIS care încearcă să pătrundă în SUA. „În afacerea cu terorismul, vrei notorietate, vrei atenția presei”, a spus el. „Începi să te gândești: Care este următoarea țintă care le-ar obține cea mai mare notorietate, care le-ar face cea mai mare senzație? Este greu să nu te întorci în Statele Unite.”

Miercuri, membrul Consiliului orașului New York, Robert Holden, a declarat la Fox News că se teme de „un alt 11 septembrie” din cauza „cui vine în țara noastră” prin granița de sud. „Este înfricoșător și ne îndreptăm către un alt 11 septembrie”, a spus Holden. „Cred că ar trebui să avem o frontieră sigură. Ar trebui să știm cine vine în țara noastră, însă nu știm”.

Holden a adăugat: „Milioane de migranți și străini au trecut în țară. Deci este o situație în care doar aruncăm zarurile”.

FBI și Departamentul pentru Securitate Internă au recunoscut într-o declarație comună că „agenții ICE au arestat mai mulți non-cetățeni” în „coordonare strânsă cu forțele operative comune ale FBI pentru terorism”. Totuși, nu este clar dacă cei arestați aveau legătură cu ISIS sau intenționau să comită atacuri teroriste în SUA.

Președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv la începutul acestei luni, menit să blocheze trecerea solicitanților de azil atunci când arestările pentru intrare ilegală ajung la 2.500 de persoane pe zi.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro