Reclamă
Reclamă

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat marţi drept „de neconceput” faptul că guvernul SUA a restricţionat anumite livrări de arme şi muniţii către Israel în ultimele luni, şi şi-a exprimat speranţa că acest lucru se va schimba în viitorul apropiat, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Netanyahu a difuzat marţi un mesaj video în limba engleză în care s-a referit la întâlnirea pe care a avut-o săptămâna trecută, la Ierusalim, cu secretarul de stat american Antony Blinken, căruia, spune el, i-a transmis că „este de neconceput ca în ultimele luni” Washingtonul „să fi oprit livrări de arme şi de muniţii pentru Israel”.

„Secretarul Blinken m-a asigurat că administraţia (americană) lucrează zi şi noapte pentru a elimina aceste obstacole. Sper din tot sufletul că aşa va fi. Aşa ar trebui să fie”, a adăugat Netanyahu, citat de Reuters, mulţumind, de asemenea, SUA, cel mai apropiat aliat al său, pentru sprijinul acordat.

Reclamă

Guvernul american a oprit la începutul lunii mai un transport de 3.500 de bombe către Israel, îngrijorat de posibila lor utilizare într-o zona dens populată precum Rafah, limita sudică a Fâşiei Gaza, potrivit CNN, care a relatat ca lotul includea proiectile de peste 900 de kilograme.

Într-o aluzie la fostul prim-ministru britanic Winston Churchill (1874-1965), Netanyahu a adăugat: „În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Churchill a spus Statelor Unite: ‘Daţi-ne instrumentele, iar noi ne vom face treaba’. Iar eu spun: daţi-ne instrumentele, iar noi ne vom face treaba mult mai repede”.

Luna trecută, preşedintele american Joe Biden avertizase Israelul că SUA vor înceta să-i mai furnizeze arme dacă armata sa va efectua o operaţiune militară majoră la Rafah, un oraş din sudul Fâşiei Gaza cu mii de palestinieni veniţi din alte colţuri ale enclavei de unde au fugit din calea luptelor.

Câteva zile mai târziu, forţele israeliene au început o ofensivă la Rafah, afirmând că militanţii Hamas se ascund acolo şi reiterând că eliminarea Hamas şi aducerea ostaticilor acasă sunt principalele obiective ale Israelului.

Publicaţia Washington Post a relatat luni că doi democraţi cu funcţii-cheie din Congresul SUA au fost de acord să sprijine o vânzare majoră de arme către Israel, care ar include 50 de avioane de luptă F-15 în valoare de peste 18 miliarde de dolari. Reprezentantul Gregory Meeks şi senatorul Ben Cardin, se arată într-un articol, au semnat acordul sub presiunea puternică a administraţiei Biden, după ce timp de luni blocaseră tranzacţia.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro