Protestele au izbucnit din nou în Parlament, de această dată la Camera Deputaților, unde angajații se opun concedierilor anunțate de Ilie Bolojan. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de președintele Senatului, susținând că el ar trebui să fie primul care să-și reducă cheltuielile, contestând astfel reforma sistemului bugetar propusă.
Alina Grigorescu, liderul Sindicatului funcționarilor publici parlamentari, a declarat că: „Reforma nu va fi reală dacă nu vor începe cu ei. Primul exemplu este Bolojan. Să își reducă el cheltuielile. 35.000 lei pentru un deputat, sumă forfetară, pentru care nu justifică decât jumătate. Aveți aici răspunsul clar da. Nu poate începe reforma. De la funcția de execuție trebuie să înceapă reforma.”
Grigorescu a continuat criticile, subliniind că: „Oamenii care au angajat pile trebuie să-și asume răspunderea și în Codul Penal se numește trafic de influență. Să se înceapă cu adevăratele sinecuri. Și să înceapă cu ei. Au sumă forfetară 35 de mii de lei, un singur deputat are atâta.”
Nemulțumirea față de concedierile anunțate a escaladat săptămâna trecută când angajații de la Senat au protestat după ce Ilie Bolojan a anunțat că aproximativ 200 de angajați vor fi dați afară. Protestatarii au afirmat că „cei care vor rămâne vor fi tot pilele”, considerând că reforma este doar aparentă.
Ilie Bolojan, președintele Senatului, a răspuns criticilor duminică, într-o intervenție la Digi24, declarând: „Întrebarea este cum poți să stai, dar să iei un salariu? Nu te deranjează, să nu faci nimic? Nu te deranjează să iei un salariu fără să vii la serviciu, că ești în sectorul public?” Bolojan a menționat că „în sectorul privat, sunt oameni care trag din greu de dimineață până seara,” evidențiind astfel contrastul cu sectorul public.
Conform planurilor anunțate, urmează să fie organizate concursuri pentru selecția personalului, în cadrul unei restructurări menite să eficientizeze activitatea instituțiilor publice.
Recapitulând, protestele din Camera Deputaților și Senat semnalizează nemulțumirea angajaților față de concedierile iminente, iar Ilie Bolojan rămâne ținta criticilor pentru inițierea restructurărilor. Situația subliniază tensiuni profunde între angajați și conducere, în contextul reformelor bugetare preconizate.