Reclamă

Negocierile cu Comisia Europeană pentru planul de reducere a deficitului bugetar pe o perioadă de șapte ani pornesc de la un deficit asumat de 6,9%, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Acesta a clarificat că informațiile conform cărora discuțiile ar începe de la un deficit de aproape 8% nu sunt corecte, informează Agerpres.

„De unde aveți dumneavoastră… am informații, de această dată, diferite de dumneavoastră. Noi plecăm de la o discuție de 6,9, cum ne-am asumat la rectificare. Cu adevărat cu o proiecție pe 7 ani a reducerii deficitului. Nu este o catastrofă, chiar nu este o catastrofă. Nu se ajunge la 8%. S-a spus și anul trecut și acum 2 ani că o să fie o nenorocire, nu este o nenorocire, mai ales că 84% sunt bani duși în investiții”, a subliniat Ciolacu.

Premierul a mai menționat că anii 2025 și 2026 vor reprezenta o mare provocare în privința investițiilor pentru România. „Și pe exercițiul financiar actual proiectele să ajungă la maturitate, normal că au cofinanțare și aici de 15%, dar cofinanțarea la infrastructura mare în PNRR am ajuns la aproape 60%, mai ales pe rutier. Sunt foarte multe granturi pe care nu ne permitem să le pierdem, deci următorii 2 ani vor fi o provocare pentru România, să mergem în același ritm, cel puțin, ca și anul acesta. Părerea mea e că vom termina anul la investiții în jur de 110-120 de miliarde, va fi istoric pentru România și foarte greu de bătut”, a adăugat premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a reafirmat că finanțele investițiilor sunt o prioritate și că România își propune să își mențină ritmul ridicat în atragerea și utilizarea fondurilor pe termen lung.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro