Negocierile desfășurate la Riad între SUA și Rusia provoacă îngrijorare în Europa, în ciuda faptului că președintele american Donald Trump respinge ideea retragerii complete a trupelor americane din regiune. Informații publicate de ziarul german BILD arată că serviciile de securitate și politicienii occidentali sunt preocupați de posibilitatea ca astfel de discuții să conducă la retragerea trupelor americane din unele țări europene.
Potrivit unui oficial de securitate din estul Europei, cererile Rusiei vizează retragerea trupelor americane din toate statele NATO care au aderat la alianță după 1990. Șeful cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, a confirmat că Vladimir Putin solicită „retragerea garanțiilor de securitate ale NATO” pentru țările care au aderat la alianță după 1997, inclusiv România.
„Deci ca noi, cei intrați după 1997, să nu mai beneficiem de aceste garanții, urmând ca, privind situația din aceste zone să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicați, ca la Ialta, și care în mod evident ar duce la recunoaștere unei zone de influență a Rusiei. Nu e interpretarea mea, e declarația lor (…) Statele Unite au refuzat, în acest moment, dar nu avem garanții”, a afirmat Diaconescu.
Într-o discuție la Digi24, Diaconescu a subliniat că cerințele Rusiei fac parte dintr-o politică anunțată de Moscova încă din 2022. Între timp, fostul ministru lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a comentat pe platforma X că „Lavrov a cerut ca NATO să revină la frontierele sale din 1997”.
Scenariul discutat la Riad îngrijorează experții, care se tem de o posibilă agresiune rusă asupra statelor baltice și de un eventual conflict cu Polonia. Prezența trupelor americane este considerată esențială pentru securitatea acestor regiuni, conform opiniei unor oficiali europeni.
Conform informațiilor din ziarul BILD, Italia ar lua în calcul o retragere a trupelor americane din Kosovo, ceea ce ar lăsa aliații europeni să gestioneze singuri potențiale tensiuni în Balcani.
Analizele Financial Times sugerează că Rusia dorește retragerea forțelor NATO din fostul imperiu sovietic, iar Trump ar putea fi de acord cu o astfel de soluție. Bază militare americane din Ramstein, Germania, și din Marea Britanie nu sunt în discuție în prezent, dar restul Europei ar putea resimți impactul schimbărilor dacă un acord între Washington și Moscova este încheiat.
Cristian Diaconescu a confirmat că toate aceste subiecte sunt pe masa de negocieri și a precizat că „Statele Unite nu se vor abate de la proiectele din cadrul parteneriatului strategic”.