Negocierile pentru formarea noului Guvern sunt pe ultima sută de metri, iar între partidele pro-europene a fost stabilită împărțirea ministerelor. În centrul discuțiilor este numele premierului, acesta urmând să fie desemnat de Partidul Social Democrat (PSD), câștigătorul alegerilor parlamentare. Surse apropiate indică faptul că Marcel Ciolacu este favorit să conducă și viitorul Executiv.
Pe lista scurtă a PSD pentru funcția de prim-ministru se regăsesc și actualul viceprim-ministru Marian Neacșu și Cristian Socol, un apropiat al lui Ciolacu. Varianta Cristian Socol este de asemenea luată în considerare, dat fiind că se discută posibilitatea ca Marcel Ciolacu să se orienteze mai mult către șefia Camerei Deputaților.
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a confirmat că după consultările de la Palatul Cotroceni, partidul va face o nominalizare pentru funcția guvernamentală. „În acest moment este prematur să vorbim despre o nominalizare formală, pentru că există consultările de mâine de la preşedinte şi, după consultări, se va face nominalizarea de prim-ministru. Dar, din perspectiva mea, Marcel Ciolacu merită să fie, cred, prim-ministru”, a declarat Romașcanu.
Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a întărit această opinie, menționând într-un dialog cu jurnaliștii: „Da, va rămâne premier Marcel Ciolacu”. El a adăugat, de asemenea, că încearcă să-l convingă pe șeful PSD să accepte funcția.
În ceea ce privește distribuția ministerială, Partidul Național Liberal (PNL) va păstra doar Ministerul Afacerilor Interne, care va fi condus de Cătălin Predoiu. PNL intenționează să propună noi nume pentru celelalte ministere, detalii ce urmează să fie discutate într-o ședință internă a partidului.
La rândul lor, social-democrații își vor păstra în mare măsură membrii guvernului în funcție, astfel Sorin Grindeanu este așteptat să conducă Ministerul Transporturilor, Bogdan Ivan să rămână la Ministerul Digitalizării, iar Adrian Câciu va prelua conducerea Ministerului Fondurilor Europene.
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a obținut trei ministere în urma negocierilor, doi dintre miniștri, Cseke Attila la Ministerul Dezvoltării și Tanczos Barna la Ministerul Mediului, urmând să își păstreze funcțiile deținute anterior.