Armata României a scris pe blog un articol în care vorbește despre pensiile militarilor. În primul rând, în România se crede că militarii nu ar contribui, pe timpul carierei, la bugetul statului. Mai clar, românii cred că militarii nu plătesc taxe și impozite, ori le plătesc, dar acestea sunt mai mici decât în cazul altor categorii profesionale. Aceste lucruri sunt total greșite, susține sursa citată.
Plătesc militarii taxe și impozite?
Veniturile pe care militarii le obțin din solde sunt impozitate identic ca cele ale oricărui angajat din sistemul public. Această diferență se reflectă în modul de calcul, mai spune armataromaniei.ro.
„Dacă în sistemul public, algoritmul pe baza căruia se stabilește cuantumul pune în relație punctajul mediu anual (calculat pe baza întregului stagiu de cotizare din perioada activă) cu punctul de pensie stabilit de Guvern, pensiile militare de stat au ca bază de calcul media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate. Multe țări NATO folosesc drept bază de calcul pentru pensia militară de serviciu ultimul salariu, înainte de trecerea în rezervă”, potrivit sursei citate.
La ce vârstă iese la pensie un militar?
Conform legii, vârsta la care un militar poate ieși la pensie este stabilită în funcție de anul nașterii. Această vârstă poate porni de la 56 de ani și trei luni, pentru cei născuți în luna octombrie 1959 și poate crește progresiv. Conform unei anexe care face parte din lege, acea vârstă poate crește până la 60 de ani, pentru cei născuți după ianuarie 1970.
De asemenea, în funcție de locul unde au lucrat, această vârstă poate fi redusă, dar nu cu mai mult de 13 ani. Este de subliniat faptul că niciun militar nu se poate pensiona mai devreme de 45 de ani.
Ce pensie primesc militarii români?
În acest moment, în România primesc pensie aproximativ 65.000 de militari. Pensia medie brută pentru vechime completă aflată în plata casei de pensii a MApN este de aproximativ 3.500 de lei.
„Aproape 60% din numărul total de pensionari militari au pensiile sub această valoare medie. Doar 6% dintre pensionarii militari au pensii cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei și aproximativ 2,6% depășesc pragul de 10.000 de lei lunar (în marea lor majoritate, foști magistrați militari sau foști aviatori)”, menționează armataromaniei.ro.