Reclamă

Programul Alimentar Mondial  se află în prima linie a crizei alimentare multianuale care a fost amplificată de epidemia Covid-19 și apoi de războiul din Ucraina. Furnizând asistență unui număr de peste 150 de milioane de persoane, agenția ONU este cel mai mare program de ajutor umanitar din lume.

Directorul său executiv, americanul David Beasley, a fost invitat să vorbească la Forumul pentru pace de la Paris la finele săptămânii trecute. Într-un interviu, acesta a subliniat principalele amenințări la adresa securității alimentare.

După Yemen, Afganistan, Etiopia și Sudanul de Sud, Somalia ar putea să se alăture listei țărilor aflate în foamete.

Care este situația pe teren și în ce condiții operează echipele PAM în această țară?

Sursa: Social media

Somalia este următoarea țară aflată în pragul foametei. A avut o serie de perioade de secetă care i-au distrus recoltele și suferă din cauza inflației alimentare și a conflictelor. S-a desfășurat acolo un program de ajutor financiar fără precedent, iar donatorii își măresc donațiile.

„Putem evita o foamete acolo? Mă tem că nu, dar facem tot ce putem pentru a inversa această tendință cât mai curând posibil.

Situația de securitate din Somalia este extrem de fragilă. Există încă zone în care avem dificultăți în a ajunge la persoanele aflate în nevoie. Facem apel la Al-Shabaab și la toate grupurile armate care blochează accesul să respecte drepturile umanitare, iar în prezent negociem cu acestea.” a declarat David Beasley

Foametea în lume se agravează de mai mulți ani. Care sunt principalele surse de îngrijorare pentru liderul ONU?

„Încă nu am văzut ce a fost mai rău în urma furtunii. Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră [acord încheiat în iulie pentru a facilita exporturile agricole din porturile ucrainene și a cărui extindere este în curs de discuție] este esențială pentru a calma piețele și pentru a ajuta la scoaterea cerealelor și a îngrășămintelor.

Dacă acest lucru se prăbușește, problema prețurilor cu care ne confruntăm astăzi ar putea deveni o problemă de producție în 2023 și 2024. Se înregistrează o creștere a secetelor în întreaga lume, nu doar în Cornul Africii sau în Sahel, ci și în America de Nord și de Sud. În Orientul Mijlociu, în Orientul Mijlociu, în Asia, cu efecte devastatoare asupra producției alimentare. Iar în Africa, lipsa îngrășămintelor ar putea duce la o scădere a producției de alimente estimată la 2 miliarde de dolari.” a spus directorule executiv al ONU


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro