Încă de la jumătatea lumii iunie, România este traversată de un val uriaș de caniculă.

Temperaturile extrem de ridicate sunt resimțite în toate zonele țării, inclusiv la munte. De altfel, acestea aduc și numeroase consecințe grave. Multe persoane au avut de suferit din cauza temperaturilor extreme, un număr alarmant având nevoie de îngrijiri medicale. De altfel, efectele căldurii extreme asupra agriculturii sunt devastatoare.

Se schimbă vremea în această săptămână

Dacă sperau ca temperaturile să scadă pentru a diminua disconfortul atmosferic, românii au de îndurat acum o altă urgie a naturii. După temperaturi de peste 34-35 de grade, resimțite ca 40-41 de grade, urmează ploile și vijeliile. Reprezentanții ANM au anunțat că în a doua parte a acestei săptămâni ne așteaptă astfel de schimbări extreme.

Aceștia susțin că pe întreg parcursul lunii iulie sunt așteptate fenomene meteorologice instabile. În cazul ploilor torențiale, se pot acumula cantități de 50-60 de litri de apă pe metru pătrat. De altfel, nu vom scăpa nici de zile toride specifice lunii lui cuptor(Iulie).

Agricultura afectată de deficitul de precipitații

Consecințele vremii extreme de acum vor fi resimțite inclusiv la toamnă spun specialiști. Multe dintre culturile care nu sunt în aria de acoperite a irigațiilor au avut se suferit din cauza acestor fenomene. Astfel, cel mai probabil anul 2022 va fi declarat unul slab din punct de vedere al producției. Aceste urmări se vor resimți cu siguranță și în prețurile ridicate de la toamnă.

Nici anul trecut nu a fost unul prielnic din punct de vedere al agriculturii. Temperaturile ridicate au creat grave probleme agricultorilor care au rămas fără rezultatul muncii după un an agricol. Dacă aceștia și-au pus toate speranțele în producția din 2022, nici acum precipitațiile nu au fost atât de prezente.

În 2021, agricultorii nu au avut parte de un ajutor substanțial din partea statului pentru pierderi. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la finalul acest an agricol.