Reclamă
Reclamă

Pe 3 iulie, nava CCG-5901 a pazei de coastă chineze a ancorat în apropiere de atolul Sabina din Insulele Spratly, la 130 de kilometri nord-vest de insula filipineză Palawan, mult în interiorul Zonei Economice Exclusive (ZEE) a Filipinelor. Această acțiune a fost descrisă de Jay Tarriela, purtătorul de cuvânt al pazei de coastă filipineze, drept un act de „intimidare”.

CCG-5901, supranumită „Monstrul”, este de trei ori mai mare decât vasele de patrulare ale pazei de coastă americane și s-a ancorat la puțin peste 700 de metri de BRP Teresa Magbanua, una dintre cele mai noi și mai mari nave ale pazei de coastă filipineze, de cinci ori mai mică decât nava chineză. „Nu ne vom retrage și nu ne vom lăsa intimidați”, a declarat Tarriela.

China revendică suveranitate asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, inclusiv insule și bancuri de nisip aflate la sute de kilometri de teritoriul său continental. În 2016, un tribunal internațional de la Haga a declarat nelegitime aceste pretenții, însă China a ignorat această decizie.

Reclamă

În ultimii ani, China a intensificat presiunile asupra marinei filipineze, inclusiv prin incidente în care membrii pazei de coastă chineze au deteriorat bărci și au rănit marinari filipinezi. Deși CCG-5901 nu a fost implicată în cel mai recent astfel de incident, prezența sa în ZEE filipineză a fost confirmată de Ray Powell, expert în zona Mării Chinei de Sud de la Universitatea Stanford.

„Imediat după conflictul dramatic din atolul Second Thomas Shoal, Monstrul a făcut un tur al aproape fiecărui avanpost filipinez și locație importantă din Marea Chinei de Sud” a afirmat Powell. Nava CCG-5901 este echipată cu două tunuri de calibru 76,2 milimetri, comparativ cu cele de 57 de milimetri ale vaselor americane.

Carl Schuster, fost director de operațiuni în cadrul Comandamentului Pacific al SUA, a declarat că nava chineză servește drept un centru de comandă plutitor pentru operațiuni extinse. În ultimele săptămâni, un portavion chinez s-a aflat în apropierea Filipinelor, utilizarea celor două nave demonstrând puterea navală superioară a Chinei în fața Filipinelor.

China deține atât cea mai mare marină militară, cât și cea mai mare pază de coastă din lume, iar plasarea navei CCG-5901 în apropierea atolului Sabina și a navei Teresa Magbanua este percepută ca o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud, potrivit lui Collin Koh, cercetător la Școala S. Rajaratnam pentru Studii Internaționale din Singapore.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro