Reclamă
Reclamă

Una dintre cele mai noi nave de război ale Iranului s-a răsturnat în port în weekend, în timp ce era în curs de reparații. În urma incidentului, nava ar putea fi nefuncțională timp de până la jumătate de an, a spus un expert naval, citat de CNN.

Fregata Sahand, lungă de 94 de metri, se afla la un doc din portul Bandar Abbas și la un moment dat s-a înclinat după ce apa a intrat în rezervoare, potrivit unui raport al Agenției de știri IRNA.

O fotografie transmisă de Agenția de știri semi-oficială Tasnim a arătat nava de război răsturnată pe partea stângă în portul Bandar Abbas.

Reclamă

Nava, despre care Tasnim a spus că a fost lansată în decembrie 2018, este una dintre cele mai mari nave din flota iraniană, echipată cu rachete de croazieră anti-navă. Analistul naval Carl Schuster, fost căpitan al Marinei SUA, a declarat că pentru reparații va fi nevoie de patru până la șase luni.

„Apa de mare dăunează grav electronicelor și intră în orice. Deci, toate componentele electronice vor trebui îndepărtate și curățate chimic pentru a elimina sarea”, a spus el.

De asemenea, dacă piesele mecanice nu sunt curățate bine, motorul s-ar putea strica, a adăugat el. Pentru repararea navelor Sahand e necesară îndepărtarea electronicelor masive și a armamentului greu, pentru ca vasul să rămână în echilibru.

„În caz contrar, riscul e ca nava să se răstoarne, mai ales dacă e vânt puternic”, a spus el.

Schuster a spus că fotografia publicată de Tasnim sugerează că nava s-a răsturnat rapid, dar nu s-a scufundat.

Mai multe persoane au suferit răni ușoare în urma incidentului și au fost transportate la spital, a informat IRNA. Potrivit agenției de presă iraniene, nava de război „a fost repusă în echilibru”.

Acesta este un proces care poate dura o săptămână sau mai mult, potrivit Schuster, fiind necesare macarale și pompe portabile.

Nu este pentru prima oară când marina iraniană numește o navă Sahand. Anterioara cu acest nume a fost scufundată de Marina SUA în operațiunea numită Călugărița, lansată de SUA după ce fregata USS Samuel B. Roberts dotată cu rachete ghidate a lovit o mină în luna aprilie a anului 1988.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro