Reclamă

Ruperea cablului submarin de fibră optică între Letonia și Suedia, din 26 ianuarie, nu a fost consecința unui sabotaj, a anunțat luni procurorul suedez Mats Ljungqvist. După investigarea circumstanțelor, sechestrul asupra navei bulgare Vezhen a fost ridicat, potrivit News.ro.

Procurorul Ljungqvist a declarat că incidentul a rezultat dintr-o „combinație de condiții meteorologice, defecțiuni ale echipamentului și erori de navigație”. Cablul aparținea Centrului Național de Radio și Televiziune al Letoniei (LVRTC) și lega Insula suedeză Gotland de orașul leton Ventspils.

Ancheta în care a fost implicată nava bulgară, operată de Navigația Maritimă Bulgară (NaviBulgar), a avut inițial suspiciuni de „sabotaj agravant”. Cu toate acestea, examinările și interogatoriile au confirmat că nu există indicii clare de acțiuni rău intenționate. „Ancheta arată de-acum în mod clar că nu este vorba despre un sabotaj”, a spus Mats Ljungqvist, subliniind că procesul de clarificare a implicat multiple analize și investigații de la locul incidentului.

În Norvegia, o navă norvegiană cu echipaj rus a fost reținută pentru scurt timp, suspectă fiind de implicare în avaria cablului, dar a fost eliberată din lipsă de probe. Situația a atras o atenție sporită asupra amenințărilor din domeniul „războiului hibrid”, pe măsură ce astfel de incidente se multiplică în Marea Baltică.

În contextul creșterii frecvenței incidentelor similare, NATO a anunțat lansarea unei operațiuni de patrulare cu scopul de a asigura protecția infrastructurilor submarine sensibile. Sub numele de „Santinela Balticii”, avioane, vapoare și drone sunt acum utilizate mai intens în regiunea Mării Baltice.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro