Reclamă

Suedia a reținut nava bulgară ‘Vejen’ în cadrul unei anchete pentru ‘sabotaj agravat’, după ce un cablu submarin din Marea Baltică, dintre Suedia și Letonia, a fost deteriorat, a anunțat proprietarul vasului. Construită în 2022, nava a fost interceptată și redirecționată către apele teritoriale suedeze, a declarat Aleksandr Kalcev, directorul general al companiei Flota Maritimă Bulgară (BMF), care a descris comportamentul suedezilor ca fiind ‘oarecum agresiv’.

Kalcev a respins orice acuzații de acte rău-intenționate, declarând că ancheta va arăta că o problemă tehnică, cauzată de condițiile meteo nefavorabile, a fost responsabilă pentru incident. Echipajul a găsit una dintre ancore deteriorată și căzută pe fundul mării, posibil fiind târâtă kilometri întregi, potrivit lui Kalcev. Nava transporta îngrășăminte din Ust-Luga, Rusia, către America de Sud.

Mats Ljungqvist, procuror suedez implicat în caz, a confirmat că nava, suspectată de sabotaj, se află în largul coastelor Karlskronei, lângă insula Aspö. ‘Personal din partea mai multor autorități suedeze’ este la bord pentru a investiga, fără a specifica care anume. Ljungqvist a precizat că serviciile de informații sunt implicate în gestionarea cazului și că beneficiază de asistență din partea pazei de coastă și a altor autorități.

Incidentul survine după ce un cablu de fibră optică al Centrului Național Leton de Radio și Televiziune (LVRTC) a fost deteriorat. Avaria a avut loc în apele teritoriale suedeze, la o adâncime de cel puțin 50 de metri, și a fost atribuită factorilor externi de către LVRTC. Letonia a trimis o navă de război la fața locului, iar Suedia a deschis o anchetă.

În contextul repetării unor astfel de incidente, NATO a lansat în ianuarie o misiune de patrulare pentru protejarea infrastructurilor subacvatice critice. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat solidaritatea cu statele afectate, subliniind importanța rezilienței și securității infrastructurilor critice.

Până în prezent, consecințele sunt limitate, cu perturbări ale serviciilor de transmisie de date, dar s-au găsit soluții temporare, conform LVRTC. În ultimele luni, mai multe cabluri subacvatice au fost avariate în Marea Baltică, iar Rusia a respins acuzațiile aduse în acest sens.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro