Reclamă
Reclamă

NATO se pregătește pentru scenariul în care Donald Trump ar câștiga alegerile prezidențiale din SUA și vrea să protejeze ajutorul oferit Ucrainei în războiul cu Rusia. În acest sens, Alianța intenționează să înființeze un post de înalt reprezentant la Kiev și un nou comandament în Germania pentru a coordona asistența pentru ucraineni, relatează Kyiv Independent, care citează un raport publicat de Wall Street Journal.

Inițiativa face parte din efortul Alianței de a asigura un ajutor pe termen lung pentru Ucraina. Acest lucru devine crucial în cazul în care Trump revine la Casa Albă, în contextul în care fostul președinte al SUA a criticat în mod repetat NATO și asistența pentru Kiev.

Noile măsuri, care se așteaptă să fie anunțate la următorul summit NATO la Washington, implică noul centru de comandă din Wiesbaden, Germania. Acesta va coordona fluxul de echipamente militare și instruirea soldaților ucraineni, conform WSJ. Măsurile ar trebui să contribuie la o mai bună coordonare a asistenței și la apropierea armatei ucrainene de standardele NATO.

Reclamă

Liderii aliați au declarat anterior că summitul de la Washington din 9-11 iulie va conține „un nou limbaj” privind perspectivele Ucrainei în cadrul NATO și se va concentra pe o foaie de parcurs către o eventuală aderare. De asemenea, Ucraina speră să obțină un angajament „garantat” de finanțare militară din partea aliaților NATO.

Deși nicio decizie nu a fost luată până în prezent, secretarul general demisionar al NATO, Jens Stoltenberg, a propus să ofere Ucrainei un sprijin militar de cel puțin 40 de miliarde de euro (43 de miliarde de dolari) în fiecare an „atât timp cât va fi necesar”.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro