Statele membre NATO au convenit să sporească suportul militar pentru Ucraina, inclusiv prin trimiterea de baterii de rachete Patriot, a anunțat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. Anunțul a fost făcut în contextul unei întâlniri a Consiliului NATO-Ucraina și vine ca răspuns la cererile repetate ale Kievului pentru mai multă apărare antiaeriană, având în vedere situația dificilă creată de bombardamentele ruse.
Într-o declarație publică, Stoltenberg a menționat că NATO a evaluat capacitățile disponibile și a identificat sisteme suplimentare de apărare care pot fi furnizate Ucrainei. Printre acestea, se numără nu doar sistemul avansat Patriot, dar și SAMP/T, un sistem francez de apărare antiaeriană. Mai mult, statele care nu dispun de astfel de sisteme au promis asistență financiară pentru achiziționarea lor în favoarea Ucrainei.
Germania deja s-a angajat să livreze o a treia baterie de rachete Patriot, reflectând implicarea extinsă a statelor europene în acest demers. La nivel global, Statele Unite dețin un număr semnificativ de astfel de sisteme, împreună cu alte țări europene precum Spania și Grecia.
Înaintea unei reuniuni recente a miniștrilor de externe din G7, Stoltenberg a subliniat nevoia urgentă a Ucrainei pentru apărare antiaeriană suplimentară și a salutat angajamentul membrilor NATO de a susține Kievul în acest sens. El a menționat, de asemenea, despre votul anticipat în Congresul SUA pentru un nou pachet de asistență pentru Ucraina, în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari, subliniind importanța consolidării sprijinului aliat pentru această țară.
Decizia NATO de a furniza sisteme de apărare antiaeriană suplimentare Ucrainei reflectă unitatea și angajamentul alianței în sprijinirea Kievului în fața provocărilor militare și a presiunilor exercitate de Rusia.