NATO, alianța militară transatlantică, a marcat sărbătoarea a 75 de ani de la înființare, subliniind importanța unității și colaborării între membrii săi.

La ceremonia desfășurată la Bruxelles, au participat lideri și reprezentanți ai statelor membre, inclusiv România, prin ministrul de Externe, Luminița Odobescu.

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a evidențiat evoluția organizației de la 12 la 32 de membri, accentuând ideea că „suntem mai puternici împreună și mai în siguranță”. În fața Tratatului de la Washington, documentul fondator al Alianței, Stoltenberg a remarcat importanța solidarității și protecției reciproce care au caracterizat NATO de-a lungul a 75 de ani.

Rob Bauer, șeful Comitetului Militar NATO, a descris Alianța ca fiind un „scut pentru cei inocenți”, subliniind rolul esențial al NATO în protejarea libertății și democrației în fața tiraniei. De asemenea, a reiterat necesitatea apărării acestor valori într-o lume în continuă schimbare.

Ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a vorbit despre semnificația aderării României la NATO, menționând că acest pas a reprezentat „împlinirea unei aspirații istorice” și un element vital al securității naționale. În același timp, a recunoscut beneficiile securității colective oferite de Alianță și contribuția României la aceasta.