Reclamă
Reclamă

Un oficial NATO a declarat, sub condiția anonimatului, că, în lumina informațiilor actuale, este puțin probabil ca Rusia să inițieze o ofensivă amplă în viitorul apropiat. Această evaluare contrastează cu avertismentele anterioare venite din partea Ucrainei, inclusiv de la Președintele Volodimir Zelenski, care, în luna februarie, semnala planuri de ofensivă ale Rusiei pentru primăvara sau începutul verii anului curent.

Institutul pentru Studierea Războiului și-a publicat raportul pe 1 aprilie, indicând posibilitatea unei ofensive ruse asupra Avdiivka, un oraș strategic situat în vestul regiunii Donețk. Cu toate acestea, oficialul NATO a subliniat că, deși Rusia deține un avantaj cantitativ în ceea ce privește armele și personalul, lipsa muniției și a unităților manevrabile, precum și lipsa de experiență a trupelor de pe linia frontului, afectează semnificativ capacitatea de lansare a unei ofensive majore de succes.

De asemenea, oficialul a menționat că ordinele primite de forțele ruse sunt adesea „motivate politic” și se bazează pe „obiective nerealiste”, ceea ce complică și mai mult situația. Concluzia sa a fost că fără o mobilizare suplimentară pe scară largă, este puțin probabil ca Moscova să poată desfășura o ofensivă semnificativă în viitorul apropiat.

Ținând cont de aceste evaluări, situația actuală indică o discrepanță între avertismentele de potențială agresiune emise de Ucraina la începutul anului și evaluarea recentă a NATO care minimizează probabilitatea unei ofensive pe scară largă din partea Rusiei, în absența unor noi mobilizări.

Reclamă

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro