Reclamă

Opt state membre NATO învecinate cu Marea Baltică au dezvăluit, pe 14 ianuarie, un plan de acțiune coordonat pentru a răspunde riscurilor la adresa infrastructurii subacvatice, în urma unor cazuri recente de sabotaj suspectat.

Declarația vine după ce, pe 25 decembrie, patru cabluri de telecomunicații și un cablu electric au fost sabotate în Marea Baltică. Autoritățile finlandeze suspectează implicarea navei rusești ‘flota fantomă’ Eagle S.

Planul a fost anunțat în urma unui summit co-organizat de Finlanda și Estonia, la care au participat lideri din Danemarca, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Suedia.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că alianța va folosi „o serie de mijloace”, inclusiv fregate, avioane de patrulare maritimă și „o mică flotă de drone navale”. „Căpitanii navelor trebuie să înțeleagă că potențialele amenințări la adresa infrastructurii noastre vor avea consecințe, inclusiv posibilitatea ocupării vasului, sechestrarea lui și arestări”, a afirmat Rutte.

Summitul a susținut misiunea NATO „Baltic Sentry”, care are ca scop monitorizarea, descurajarea și reacția la amenințările potențiale. Până în aprilie, până la 10 nave NATO vor patrula în Marea Baltică, contribuind la securitatea infrastructurii submarine critice.

Liderii participanți și-au exprimat angajamentul de a descuraja, detecta și răspunde ferm la orice tentativă de sabotaj. „Suntem hotărâți să atribuim și să contracarăm orice acțiuni care ne amenință infrastructura. Orice atac va fi întâmpinat cu un răspuns robust și determinat”, se arată în declarație.

Aceștia și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la flotă fantomă a Rusiei, despre care se presupune că este folosită pentru eludarea sancțiunilor și spionaj. „Ne rezervăm dreptul, în conformitate cu dreptul internațional, de a lua măsuri împotriva oricăror nave care eludează sancțiunile și amenință securitatea, infrastructura și mediul”, se arată în declarație.

Îngrijorările cu privire la sabotajul rusesc au crescut în regiunea Mării Baltice după ce țările occidentale au început să sprijine Ucraina, ca urmare a invaziei Rusiei în 2022. Incidentele recente, inclusiv activitatea suspectă a navelor din Rusia în apropierea Danemarcei și Suediei, au amplificat tensiunile.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro