Reclamă

NATO îşi va asuma un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, preluând locul Statelor Unite. Anunţul a fost făcut vineri de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. “Aceste eforturi nu fac din NATO o parte a conflictului, dar vor spori sprijinul nostru pentru Ucraina în vederea susţinerii dreptului său la autoapărare”, a declarat Stoltenberg la Bruxelles.

Decizia vine în contextul candidaturii lui Donald Trump, sceptic faţă de NATO, pentru un al doilea mandat de preşedinte al SUA. Miercuri, Ungaria a renunţat la obiecțiile față de pachetul de sprijin pentru Ucraina pe care NATO intenţionează să îl aprobe la summitul de la Washington din iulie. Acest pachet include un angajament financiar şi transferul către NATO al coordonării livrărilor de arme şi al instruirii. Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ungaria nu va bloca deciziile NATO privind sprijinul pentru Ucraina, dar că nu va fi implicată în mod direct.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Statele Unite au format grupul Ramstein, la baza aeriană Ramstein din Germania, pentru a coordona cererile de arme ale Kievului cu promisiunile donatorilor. Acest grup, format din aproximativ 50 de țări, va continua să existe ca forum politic condus de SUA, dar NATO va prelua coordonarea nivelului militar inferior, a specificat Stoltenberg.

Rolul sporit al NATO este perceput ca o măsură de protecţie împotriva unui posibil al doilea mandat Trump, oferind alianţei un rol direct în conflictul împotriva Rusiei fără să îşi angajeze propriile forțe. Cu toate acestea, diplomații recunosc că SUA, fiind puterea dominantă a NATO și principalul furnizor de armamente pentru Ucraina, ar putea în continuare să influențeze sprijinul acordat Kievului.

Stoltenberg le-a cerut aliaţilor să continue să finanţeze ajutorul militar pentru Ucraina la acelaşi nivel ca începând din 2022, însumând aproximativ 40 de miliarde de euro anual. Cu mai puțin de o lună până la summitul de la Washington din 9-11 iulie, aliații încă lucrează la detaliile angajamentului, discutând despre cuantumul contribuțiilor și publicarea acestora pentru a încuraja o mai mare implicare.

Înaintea summitului, există dezacorduri și în privința întăririi angajamentului față de viitoarea apartenență a Ucrainei la NATO. În prezent, linia oficială este că Ucraina se va alătura alianței după încheierea războiului. Unii aliați doresc ca această declarație să fie întărită, sugerând că summitul ar trebui să afirme că drumul Ucrainei spre aderare este “ireversibil”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro