Reclamă

Alianța Nord-Atlantică a preluat coordonarea ajutorului militar occidental către Ucraina de la Statele Unite, conform unei surse citate de Reuters. Acest transfer planificat conferă NATO un rol mai direct în conflictul cu Rusia și a fost, în mare parte, privit ca o măsură pentru a proteja mecanismul de sprijin față de posibila influență a fostului președinte american, Donald Trump.

Deși acest nou rol al NATO vine după o întârziere de câteva luni, diplomații precizează că transferul responsabilității ar putea avea efecte limitate. Chiar și sub conducerea lui Trump, Statele Unite continuă să fie puterea dominantă în alianță și principalul furnizor de arme pentru Ucraina. Trump, care urmează să revină în funcție în ianuarie, a exprimat în repetate rânduri dorința de a încheia războiul din Ucraina fără a specifica modalitățile.

Noua misiune NATO în Ucraina, denumită NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU), are sediul la Clay Barracks, o bază americană aflată în orașul german Wiesbaden. Conform surselor, NSATU este acum pe deplin operațională, înlocuind grupul Ramstein condus anterior de SUA, care coordona aprovizionările militare către Kiev printr-o coaliție formată din aproximativ 50 de națiuni.

Cu toate acestea, administrația de la Washington se grăbește să livreze cât mai multe arme către Kiev, temându-se că Trump ar putea reduce drastic sprijinul militar odată ce își va relua funcția. În trecut, Trump a amenințat că va retrage SUA din NATO și a cerut aliaților să își mărească cheltuielile militare la 3% din PIB, față de ținta actuală de 2% stabilită de alianță.

Misiunea NSATU va integra aproximativ 700 de persoane, incluzând trupe amplasate la sediul SHAPE al NATO din Belgia și la centrele logistice din Polonia și România. Aceste măsuri subliniază angajamentul continuu al NATO în sprijinul Ucrainei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro