NATO intenționează să coordoneze transportul unui număr semnificativ de soldați răniți departe de liniile frontului în situația unui conflict cu Rusia, potrivit generalului-locotenent Alexander Sollfrank, șeful comandamentului logistic al Alianței. În acest scenariu, evacuările aeriene ar putea fi impracticabile, urmând să se recurgă la trenuri spital.
Generalul Sollfrank a explicat că experiențele din Afganistan și Irak ar fi irelevante într-un astfel de conflict, din cauza zonelor de război extinse și a potențialei lipse de superioritate aeriană lângă liniile frontului. „Provocarea va fi asigurarea rapidă a unei îngrijiri de înaltă calitate pentru, în cel mai rău caz, un număr mare de răniți”, a afirmat acesta, fără a indica un număr clar de răniți prevăzuți.
Planificarea acestor evacuări face parte din strategia NATO de a-și revizui capacitatea de descurajare și apărare în fața unei posibile amenințări din partea Rusiei, mai ales după invazia acesteia în Ucraina din 2022. Totodată, armata germană prevede că Rusia ar putea ataca o țară NATO nu mai devreme de 2029, în timp ce tensiunile dintre Rusia și Occident rămân ridicate.
Funcția generalului Sollfrank la Comandamentul comun de sprijin și abilitare (JSEC) include coordonarea mobilității rapide a trupelor și tancurilor prin Europa și pregătirile logistice, inclusiv depozitarea munițiilor pe flancul estic al NATO. Un exercițiu recent a evaluat coordonarea fluxurilor de pacienți într-un scenariu de conflict.
Potrivit lui Sollfrank, pe lângă distanțele mai mari ce vor trebui parcurse, apărarea aeriană și avioanele rusești ar putea amenința zborurile de evacuare medicală, punând presiune pe utilizarea trenurilor spital. „Superioritatea aeriană va trebui să fie obținută în primul rând. Va fi nevoie de timp pentru a reuși pe întreaga lungime și adâncime a liniei frontului”, a precizat el, subliniind necesitatea de a contempla alternative, inclusiv autobuze.
Un alt obstacol este reprezentat de reglementările medicale diferite între țări. Sollfrank a propus ideea unui „Schengen medical militar” pentru facilitarea trecerii medicamentelor sensibile, vitală pentru tratarea răniților.