Reclamă

În plin summit NATO la Washington, agenția de presă de stat rusă TASS a publicat o convorbire declasificată din 1997 între foștii președinți Boris Elțîn și Bill Clinton, scoțând în evidență că Elțîn a avertizat despre extinderea NATO spre est, numind-o o „greșeală”.

Elțîn a cerut ca un eventual acord NATO – Rusia să cuprindă explicit că extinderea alianței nu va afecta fostele republici sovietice, „în special Ucraina”. Agenția TASS nu a menționat însă și partea în care fostul lider rus a declarat că Rusia nu are „nicio pretenție teritorială sau hegemonică” asupra Ucrainei și că relațiile Moscovei cu fostele republici sovietice „se bazează pe încredere”.

Întâlnirea din 1997, care a avut loc la Helsinki, a fost declasificată și publicată de National Security Archive. Potrivit documentului citat de TASS, Elțîn i-a spus lui Clinton: „Poziția noastră nu s-a schimbat. Extinderea NATO spre est este o greșeală”.

Elțîn a propus un „gentlemen’s agreement verbal”, prin care fostele republici sovietice nu vor adera la NATO. „Dar un lucru este foarte important: extinderea nu trebuie să cuprindă fostele republici sovietice”, a spus Elțîn. Adăugând că „Nu pot semna niciun acord fără o astfel de formulare. În special Ucraina”.

La rândul său, Clinton a refuzat să excludă posibilitatea admiterii fostelor republici sovietice în NATO, exprimând încrederea că un astfel de acord secret nu ar putea rămâne confidențial pe termen lung. „Dacă am fi de acord că niciun membru al fostei Uniuni Sovietice nu ar trebui să adere la NATO, acest lucru ar fi rău pentru eforturile noastre de a construi un nou NATO, dar ar fi rău și pentru eforturile voastre de a construi o nouă Rusie”, a declarat Clinton.

Conform datelor declasificate, Elțîn și-a întărit poziția spunând că Rusia nu are „pretenții teritoriale” asupra fostelor republici sovietice. „Ducem o politică bine testată cu țările CSI (Comunitatea Statelor Independente) și țările baltice, bazată pe încredere. Avem diverse planuri cu țările din fosta Uniune Sovietică, bazate pe încredere”, a spus Elțîn.

În discuții, Elțîn a acuzat Statele Unite că efectuau manevre navale în Marea Neagră, lângă peninsula Crimeea, și a afirmat că Rusia nu dorește să cucerească Sevastopolul: „Nu vrem să cucerim Sevastopol. Singurul nostru interes acolo este să menținem o anumită infrastructură”, a spus Elțîn.

Elțîn a propus un acord verbal secret, menționând: „Propun ca în declarație să acceptăm faptul că Rusia nu are pretenții asupra altor țări. (…) să avem un accord verbal, un gentlemen’s agreement (…) că nicio fostă republică sovietică nu va intra în NATO. Acest gentlemen’s agreement nu va fi făcut public”.

Cu toate acestea, propunerea lui Elțîn s-a lovit de refuzul lui Clinton, care a explicat că „nu există secrete în lumea asta” și că un astfel de acord ar transmite un mesaj greșit pentru țările baltice și acel parteneriat de pace între marile puteri. „Pur și simplu nu pot să fac asta. Un angajament privat ar fi la fel ca unul public”, a spus Clinton.

Agenția TASS nu a oferit însă o imagine completă a discuțiilor dintre cei doi lideri, omitând elemente esențiale din convorbirea declasificată. Documentul integral poate fi consultat pe site-ul National Security Archive.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro