NATO lucrează la trimiterea de sisteme antiaeriene suplimentare în Ucraina, în răspuns la atacurile continue din partea Rusiei, a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. În cadrul unei întâlniri a miniștrilor de externe din G7 care a avut loc la Capri, Stoltenberg a detaliat că alianța se concentrează în mod special pe redistribuirea sistemelor de apărare Patriot, în timp ce explorează și posibilitatea furnizării sistemului de rachete sol-aer NASAMS către Ucraina.

Stoltenberg a evidențiat importanța crucială a acestor sisteme de apărare pentru a contracara atacurile rusești și a menționat consecințele întârzierilor în livrarea ajutorului, care permit Rusiei să avanseze pe front. Acest plan de sprijin vine în contextul în care Ucraina se confruntă cu o penurie semnificativă de muniții antiaeriene, parțial din cauza întârzierilor în ajutorul promis de SUA și UE.

Pe fondul acestor dezvoltări, un Consiliu NATO-Ucraina este programat să aibă loc vineri, cu participarea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, prin videoconferință. În plus, există semne încurajatoare în Congresul SUA cu privire la deblocarea unui ajutor semnificativ pentru Ucraina, în ciuda criticilor din partea Rusiei, care consideră acest sprijin ca fiind parte a unei politici coloniale a Statelor Unite.