Reclamă

Aliații NATO sunt nevoiți să își crească semnificativ capacitățile de apărare și să creeze noi corpuri armate și divizii pentru a atinge „cerințele minime necesare” în eventualitatea unui conflict cu Rusia, se arată într-un raport al ziarului Die Welt, bazat pe documente confidențiale ale Ministerului german al Apărării. Potrivit acestor documente, Ministerul Apărării a subliniat necesitatea investițiilor suplimentare pentru a se alinia noilor cerințe stabilite de către NATO.

Nou-numitul secretar general al NATO, Mark Rutte, a insistat asupra necesității susținerii continue a Ucrainei și asigurarea în același timp a apărării alianței transatlantice împotriva Rusiei. Conform lui Rutte, „nu există nicio scuză” pentru a nu investi mai multe fonduri în armament, acesta fiind un aspect crucial pentru securitatea colectivă.

De la invazia rusă din Ucraina în 2022, amenințarea reprezentată de Rusia este percepută drept cea mai mare pentru statele membre NATO. În 2023, s-a ajuns la o decizie politică conform căreia NATO trebuie să aibă capacitatea de a apăra decisiv fiecare parte a teritoriului său aliat. Astfel, în primăvara anului 2024, s-au stabilit noi „cerințe minime necesare” (Minimum Capability Requirements – MCR) pentru acest obiectiv.

Aceste cerințe suplimentare au fost formulate de generalul american Christopher Cavoli și amiralul francez Pierre Vandier, comandanți de rang înalt din cadrul alianței. Documentul corespunzător va fi transmis statelor membre, acestea fiind obligate să îndeplinească obiectivele stabilite până la reuniunea miniștrilor apărării din NATO, programată pentru octombrie 2025.

Implementarea acestor obiective necesită „resurse financiare suplimentare semnificative”. Planurile de apărare ar trebui să fie implementate până în 2031, dar comandanții Alianței solicită ca „achizițiile necesare pentru cele mai urgente capabilități” să fie inițiate de îndată. Este previzionat ca aliații să investească mai mult de două procente din produsul intern brut în apărare.

Negarea acestor planuri „ar pune sub semnul întrebării credibilitatea întregii Alianțe și a comandanților săi strategici”, conform documentului. Ministerul german al Apărării menționează că guvernul german consideră prioritatea națională îndeplinirea obiectivelor NATO și intenționează să reducă decalajul capabilităților actuale ale Armatei Germane.

În ultimele săptămâni, s-a aflat că Alianța pregătește planuri pentru o eventuală evacuare în masă a răniților, ca parte a pregătirii pentru un posibil conflict cu Rusia.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro