Reclamă
Reclamă

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) poate deja să conteze pe mobilizarea rapidă a 300.000 de soldaţi puse la dispoziţie de statele sale membre, conform unui înalt responsabil al NATO, citat de AFP. Aceasta vine într-un moment în care Alianţa trebuie să facă faţă ameninţării ruse în Europa.

După declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022, ţările din NATO s-au pus de acord să majoreze substanţial numărul de soldaţi ce pot fi mobilizaţi în mai puţin de 30 de zile, potrivit Agerpres.

Răspunsurile date de aliaţi ‘depăşesc cu mult 300.000’, cifră pe care şi-a fixat-o atunci NATO, a precizat această sursă sub acoperirea anonimatului.

Reclamă

Această capacitate sporită de mobilizare face parte din planurile puse în acţiune de către NATO pentru a răspunde oricărui eventual atac, planuri decise în timpul summitului NATO de la Vilnius (Lituania) din anul trecut. Planurile de apărare stabilesc clar ce trebuie să facă fiecare aliat în caz de invazie din partea Rusiei, pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece.

Comandamentele militare verifică în fiecare stat al NATO dacă acestea au capacităţile necesare şi dacă sunt în măsură să pună în aplicare aceste planuri. În context, NATO a acumulat întârzieri în materie de apărare antiaeriană şi de rachete cu rază de acţiune lungă.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro