Alianța Nord-Atlantică dezvoltă mai multe coridoare terestre prin care militari americani și vehicule blindate pot fi transferate mai aproape de linia frontului în cazul unui conflict terestru de amploare cu Rusia, relatează Pravda, care citează The Telegraph.

Rutele logistice din Europa au devenit un obiectiv de top de când liderii NATO s-au angajat să pregătească 300.000 de soldați pentru a proteja alianța în timpul summitului de la Vilnius, Lituania, de anul trecut.

În acest scop, Alianța dezvoltă coridoare terestre care vor permite militarilor să transporte liber provizii fără a impune limitări asupra civililor. Planul actual prevede ca trupele americane să debarce în porturile olandeze, în special în Rotterdam, înainte de a fi transferate cu trenul prin Germania până în Polonia.

În cazul în care atacurile rusești distrug porturile din nordul Europei, se pregătește o altă cale: prin porturile sudice din Italia, Grecia și Turcia. Trupele americane pot fi mutate din Italia prin Slovenia și Croația către Ungaria, care are graniță cu Ucraina.

Există planuri similare pentru transferul de trupe din porturile turcești și grecești prin Bulgaria și România. Potrivit The Telegraph, se fac planuri pentru transferuri de trupe prin porturile din Balcani, precum și prin Norvegia, Suedia și Finlanda.

Generalul Alexander Sollfrank, șeful comandamentului logistic JSEC al NATO, a petrecut ultimii cinci ani investigând potențialele metode de livrare a soldaților pentru a rezista invaziei rusești. „Totul este creat în așa fel încât să existe reziliența necesară – robustețe, rezerve și, de asemenea, redundanțe,” a explicat el.

În același timp, Sollfrank și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că NATO nu are suficientă apărare aeriană pentru a-și acoperi flancul estic. „Observând și evaluând războiul rusesc din Ucraina, am observat că Rusia a atacat bazele logistice ale Ucrainei. Acest lucru trebuie să ducă la concluzia că este clar că bazele logistice uriașe, așa cum le știm din Afganistan și Irak, nu mai sunt posibile, deoarece vor fi atacate și distruse foarte devreme într-o situație de conflict,” a declarat generalul.