Secretarul general al NATO, Mark Rutte, i-a transmis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să înceteze public exprimarea criticilor la adresa cancelarului german, Olaf Scholz, considerându-le „nedrepte”. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu oferit agenției de presă germane DPA și a fost citată de Politico. Rutte a subliniat: „I-am spus adesea lui Zelenski că ar trebui să înceteze să-l critice pe Olaf Scholz, pentru că eu cred că este nedrept”.
Zelenski și-a manifestat anterior nemulțumirea față de pozițiile asumate de Germania în legătură cu furnizarea de rachete de croazieră Taurus, capabile de a acoperi distanțe mari, către Ucraina. Spre deosebire de Scholz, Rutte a menționat că el susține această furnizare, precizând: „Spre deosebire de Scholz, eu sunt favorabil furnizării Ucrainei de rachete de croazieră Taurus și nu voi impune restricții privind utilizarea acestora”.
Criticile publice ale lui Zelenski la adresa lui Scholz au fost alimentate și de o conversație telefonică între cancelarul german și președintele rus Vladimir Putin, efectuată în noiembrie, o lună simbolică marcată de atingerea a 1.000 de zile de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Zelenski a apreciat că astfel de acțiuni subminează eforturile internaționale de izolare a Moscovei, spunând că „apelul a deschis o ‘cutie a Pandorei’”.
Discuțiile dintre Zelenski și Scholz au loc într-un context tensionat, în care liderii europeni își stabilesc strategii și priorități pentru a răspunde conflictului în curs. Zelenski a atras atenția asupra faptului că „în timp ce unii lideri europeni se gândesc la, știți, la niște alegeri sau la ceva de genul acesta pe cheltuiala Ucrainei, Putin este concentrat să câștige acest război”. El a accentuat că „nu se va opri singur”.
Față de complexitatea și sensibilitatea situației, NATO își poate asuma rolul de a facilita dialogul și de a aborda divergențele între statele membre și aliați într-o manieră constructivă, păstrând unitatea necesară în fața provocărilor regionale și internaționale.