NATO se pregătește în fața unor posibile acte de sabotaj și atacuri cibernetice care ar putea avea loc pe teritoriul său, a avertizat un diplomat de rang înalt în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe din statele membre, desfășurată la Bruxelles, conform agenției dpa, citată de Agerpres.
Diplomatul a subliniat îngrijorarea crescândă față de Rusia, care pare să fie din ce în ce mai dispusă să amenințe prin astfel de acțiuni țările membre ale Alianței. Pe lângă Rusia, și China, Iranul și Coreea de Nord sunt menționate ca fiind active în privința atacurilor cibernetice. Atât Beijingul, cât și Moscova, sunt implicate în campanii de răspândire a programelor malițioase, având ca obiectiv nu doar spionajul, ci și capacitatea de a provoca perturbări în cazul escaladării tensiunilor.
Rusia, în particular, se concentrează asupra infrastructurii esențiale și sistemelor de control industrial, ceea ce intensifică riscul pentru statele membre NATO. Un exemplu al acestei amenințări a fost oferit de un atac major suspectat a fi fost comis de Iran împotriva Albaniei, stat membru NATO. Atacul a dus la paralizarea sistemului de control al frontierelor țării și divulgarea online a fișierelor Ministerului de Interne.
Aceste fișiere conțineau schimburi de mesaje pe e-mail între ofițeri de poliție, mărturii secrete și documente Interpol, oferind un exemplu clar al vulnerabilităților cu care se confruntă NATO în fața acestor pericole cibernetice și de sabotaj.