Naționala de handbal feminin a României a învins echipa Cehiei, cu scorul de 29-28, într-un meci dramatic desfășurat vineri la Debrecen, în cadrul primului meci din grupa B a Campionatului European. Romania a fost condusă timp de 56 de minute, cu diferențe chiar și de șase goluri, dar a reușit să întoarcă soarta meciului în ultimele momente.
Printre marcatoarele echipei României s-au remarcat Cristina Bazaliu, cu 9 goluri, și pivotul Crina Pintea Ostase, cu 8 goluri. De asemenea, în echipa Cehiei, Katerina Cholevova a fost principala marcatoare, înscriind 10 goluri.
Tot în această zi s-a desfășurat și cealaltă partidă din grupa B, unde Muntenegru a învins Serbia cu 24-18. România va juca următoarele meciuri din grupă împotriva Muntenegrului pe 1 decembrie, iar cu Serbia pe 3 decembrie.
Turneul final al Campionatului European se desfășoară între 28 noiembrie și 15 decembrie, în Ungaria, Elveția și Austria, fiind pentru prima dată când participă 24 de echipe. Partidele din grupele preliminare au loc la Debrecen (A și B), Basel (C și D), și Innsbruck (E și F). Grupele principale vor fi găzduite de Debrecen și Viena, iar finalele se vor juca tot la Viena.
Primele două echipe din fiecare grupă preliminară se vor califica în grupele principale, meciurile având loc între 5 și 11 decembrie. Semifinalele vor fi disputate pe 13 decembrie, iar finalele pentru medalii pe 15 decembrie. La edițiile anterioare ale Campionatului European, România s-a clasat pe locul 12, iar în 2018 a ocupat locul 4. Cea mai bună performanță a lor rămâne medalia de bronz câștigată în 2010.
Deținătoarea titlului european este Norvegia, echipă care luptă pentru al 10-lea titlu continental. Printre jucătoarele de marcă se află portarul Katrine Lunde, care participă din nou la vârsta de 44 de ani, aspirând la cel de-al șaptelea trofeu consecutiv. Din acest Campionat European, trei echipe se vor califica direct la Campionatul Mondial din 2025.
Alte rezultate din primele meciuri ale grupelor B, D și F includ victoriile Muntenegrului asupra Serbiei, 24-18, Elveției asupra Insulelor Feroe, 28-25, Danemarcei contra Croației, 34-26, Olandei împotriva Islandei, 27-25 și Germaniei împotriva Ucrainei, 30-17.