NASA se pregătește să lanseze telescopul spațial SPHEREx pentru a cartografia Universul

NASA se pregătește să lanseze telescopul spațial SPHEREx, un proiect ambițios care va cartografia cerul pentru a descoperi rezervoare de apă înghețată în galaxia noastră și pentru a explora evoluția Universului imediat după Big Bang. Pe durata misiunii sale de doi ani, SPHEREx va analiza peste 450 de milioane de galaxii și va produce o hartă tridimensională a cosmosului.
Lansarea telescopului SPHEREx este programată provizoriu pentru vineri, de la baza spațială Vandenberg din California, cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX, conform agențiilor de presă Reuters și Agerpres.
SPHEREx, acronimul pentru Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer, are ca scop aflarea originilor Universului și cartografierea distribuției galaxiilor în detaliu. În plus, telescopul va analiza galaxia Calea Lactee în căutare de rezervoare de apă înghețată pe granulele de praf interstelar.
Pe parcursul misiunii, SPHEREx va colecta date de la peste 450 de milioane de galaxii și mai mult de 100 de milioane de stele, explorând originile Universului și galaxiile. Observatorul va folosi 102 culori diferite pentru a crea harta tridimensională a cosmosului.
Una dintre misiunile principale ale SPHEREx este investigarea fenomenului de „inflație cosmică”, o expansiune rapidă a Universului imediat după Big Bang, ce ar fi avut loc acum aproximativ 13,8 miliarde de ani. Olivier Doré, cosmolog la Jet Propulsion Laboratory și cercetător în cadrul proiectului SPHEREx, a explicat importanța cartografierii întregului cer pentru a înțelege fenomenul de inflație cosmică.
Jim Fanson, manager de proiect SPHEREx, a descris inflația cosmică drept „cadrul convenit pentru a explica aspecte ale Universului observate pe scară largă”. SPHEREx va avea capacitatea de a face fotografii din orice direcție, analizând lumina din miliarde de surse cosmice pentru a determina compoziția și distanța acestora.
Telescopul va căuta apă și molecule în spațiul interstelar, fiind axat pe descoperirea unor rezervoare de gheață în diverse regiuni ale Universului. SPHEREx va influența și înțelegerea luminii colective din spațiul dintre galaxii.
În același timp cu lansarea SPHEREx, va avea loc și lansarea misiunii PUNCH a NASA, un proiect dedicat studiului coroanei solare și vântului solar. „Frumusețea astronomiei constă în descoperirea de noi fenomene prin noi perspective”, a declarat Olivier Doré.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨