Echipa NASA a decis să oprească un instrument științific de pe sonda spațială Voyager 2 pentru a economisi energie, conform informațiilor transmise de CNN. Voyager 2 se află actualmente în spațiul interstelar, la o distanță de aproximativ 13 miliarde de mile (20,9 miliarde de kilometri) de Pământ.
Pe 26 septembrie, inginerii au trimis comanda pentru a dezactiva experimentul Voyager 2 Plasma Science (PLS), utilizat pentru a studia vânturile solare. Aceasta a fost transmisă prin intermediul rețelei Deep Space Network, un ansamblu de antene radio conceput pentru comunicarea cu dispozitive aflate la distanțe de miliarde de kilometri.
Mesajul a avut nevoie de 19 ore pentru a ajunge la Voyager 2, iar confirmarea primirii comenzii a fost recepționată 19 ore mai târziu, conform declarațiilor NASA. În ciuda resurselor energetice limitate, NASA estimează că Voyager 2 va continua să funcționeze cu cel puțin un instrument științific activ până în anii 2030.
De-a lungul timpului, NASA a fost nevoită să închidă diverse instrumente științifice pe măsură ce rezervele de plutoniu ale sondei, lansate acum 47 de ani, s-au epuizat. Voyager 2 este alimentat de trei generatoare termoelectrice cu radioizotopi care convertesc căldura produsă de descompunerea plutoniului în energie electrică.
„Inginerii misiunii au luat măsuri pentru a evita oprirea unui instrument științific pentru cât mai mult timp posibil, deoarece datele științifice colectate de sondele gemene Voyager sunt unice”, a afirmat agenția spațială. Până în prezent, Voyager este unicul dispozitiv man-made care operează în regiunea din afara heliosferei, spațiul interstelar, unde a ajuns în 2018.
Experimentul închis colecta informații despre fluxul de ioni și electroni, vântul solar, ce curge din atmosfera exterioară fierbinte a soarelui și interacționează cu planetele și mediul interstelar. Cu toate acestea, de când sonda a depășit sistemul solar, informațiile obținute erau mai puține, decizia de a închide experimentul fiind considerată necesară.
Conform NASA, Voyager 2 „a colectat date limitate în ultimii ani din cauza orientării sale în raport cu direcția în care curge plasma”. Agenția spațială continuă să exploreze modalități de a menține funcționarea sondei pentru cât mai mult timp posibil.