Vom putea trăi pe Lună până la sfârșitul acestui deceniu? Este ceea ce spune NASA și, în special, directorul programului spațial lunar Orion al agenției spațiale americane, Howard Hu.

Noua mega-rachetă a NASA, cea mai puternică din lume, a decolat miercurea trecutădin Florida pentru prima misiune fără echipaj uman a noului program emblematic al agenției spațiale americane, Artemis. Lansarea acestei uriașe rachete a fost considerată „primul pas spre explorarea spațială pe termen lung, nu doar pentru Statele Unite, ci pentru întreaga lume”, a declarat Howard Hu.

Sursa: Social media

„Ne întoarcem pe Lună, lucrăm la un program durabil și acesta este vehiculul care va aduce oamenii înapoi pe Lună”, a adăugat el. Potrivit acestuia, oamenii vor trăi pe satelitul Pământului încă din „acest deceniu”.

Misiunea Artemis 1 marchează marele început al programului NASA de stabilire a unei prezențe umane durabile pe Lună.

„Ne întoarcem pe Lună (…) pentru a învăța cum să trăim pe Lună, în pregătirea trimiterii de oameni pe Marte”, a declarat șeful Nasa într-o conferință de presă după lansarea mega-rachetei în cursul săptămânii trecute

Un prim pas înainte de a merge pe Marte

Succesul acestei prime misiuni va determina viitorul misiunii Artemis 2, care îi va duce pe astronauți în jurul Lunii fără a ateriza, și apoi Artemis 3, care va marca în sfârșit întoarcerea oamenilor pe suprafața lunară. Aceste misiuni sunt programate oficial să aibă loc în 2024 și, respectiv, 2025. NASA planifică apoi o misiune pe an pentru a construi o stație spațială pe orbita Lunii și o bază la polul sud al acesteia.

Acest experiment ar trebui să pregătească un zbor cu echipaj uman spre Marte, probabil la sfârșitul anilor 2030.

„Este foarte important pentru noi să învățăm mai multe dincolo de orbita Pământului și apoi să facem un mare pas înainte atunci când vom merge pe Marte”, a conchis Howard Hu.