Programul spațial american își îndreaptă din nou atenția spre Lună, punând accent pe dezvoltarea de noi tehnologii și strategii pentru a reveni pe suprafața selenară.

În cadrul unei noi serii documentare difuzate de National Geographic, „NASA: Culisele inovațiilor”, agenția spațială americană dezvăluie inovațiile și planurile sale de a explora din nou Luna și, în cele din urmă, de a stabili o prezență umană de lungă durată pe acest astru.

Jay Trimble, șeful Centrului de Cercetare Ames al NASA, a subliniat importanța Lunii ca prioritate pentru agenția spațială în acest moment. Echipa sa lucrează din greu la dezvoltarea tehnologiilor care vor permite realizarea unor noi aselenizări, explorarea regiunilor polare ale Lunii și, în cele din urmă, exploatarea resurselor prezente, precum apa, pentru susținerea unei baze lunare permanente.

„Apa este o resursă-cheie. De aceea încercăm să aselenizăm la unul dintre poli pentru a mapa zonele în care poate fi găsită,” a explicat Trimble, care a punctat și rolul esențial al tehnologiei în aceste misiuni, de la robotica avansată până la supercomputere și noi software-uri de comandă și control.

Seria documentară „NASA: Culisele inovațiilor” urmărește să ofere o privire în culisele pregătirilor pentru revenirea pe Lună, precum și istoria și evoluția tehnologică a agenției. Începând cu 16 aprilie, telespectatorii vor avea acces la povestirile personalului NASA și la inovațiile care fac posibilă explorarea spațială.