Două dintre sondele vechi ale NASA, cele care călătoresc de 45 de ani în spațiu, ajung ” la pensie” . Este gluma făcută de mulți dintre americanii pasionați de domeniul astronomiei. Asta pentru că cele două vor ajunge în curând la finalul misiunii.
Cele mai vechi sonde NASA ies din uz
NASA a trimis cele două sonde în spațiu în anul 1977. La vremea respectivă, cercetătorii anticipau ca cele două obiecte să petreacă doar 4 ani în misiune. Sondele Voyager 1 și 2 și-au făcut însă datoria din plin. Astfel, după 45 de ani în care au fost active, ambele sunt încă funcționale. Cu toate acestea, NASA are de gând să oprească în curând aparatele. Astfel, conexiunea cu ele va fi încheiată.
Motivul pentru care s-a luat această decizie este faptul că energia lor este pe punctul de a ajunge la 0.
Momentan, cercetătorii NASA se străduiesc să caute energie pentru ultimele sisteme de la bordul lor.
Pentru una dintre cele două sonde, specialiștii au identificat o metodă inedită de a-ai prelungi viața. Chiar și cu ajutorul procedurilor, durata maximă în care aceasta mai poate fi funcțională este de 3 ani.
NASA are de gând să apeleze la aceeași variantă și legat de Voyager 2. Astfel, ambele sonde ar urma să transmită în continuare date. Totuși, niciuna dintre cele două sonde vechi, nu mai poate trimite imagini către Pământ.
Sondele ajunse „la pensie” cum spun americanii pasionați de domeniu au bătut și un record impresionant. Voyager 1 a reușit în anul 2012 să traverseze spațiul interstelar. Sonda a trecut heliopauza, care reprezintă granița dintre sistemul nostru solar și Univers.
Cea de a doua sondă a reușit aceeași performanță în 2018. Odată cu momentul respectiv, cercetătorii au descoperit o graniță nouă în jurul bulei solare.