Reclamă
Reclamă

NASA a difuzat miercuri, din greșeală, o simulare a unui exercițiu în care astronauți de pe Stația Spațială Internațională erau tratați pentru „accidente de decompresie”. Acest fapt i-a făcut pe internauți să creadă în existența unei situații de urgență la bordul laboratorului orbital, informează Reuters.

În jurul orei 22:28 GMT, canalul de YouTube al Administrației Naționale pentru Aeronautică și Spațiu (NASA) a difuzat o înregistrare audio în care se putea auzi că un membru al echipajului de pe ISS se confrunta cu efectele unui „accident de decompresie” (DCS), a precizat NASA pe contul oficial deținut de ISS pe rețeaua socială X.

O voce feminină le cerea membrilor echipajului „să îl pună pe comandant înapoi în costumul lui”, să îi verifice pulsul și să îi furnizeze oxigen, adăugând ulterior că prognosticul său este „fragil”, potrivit unor copii ale înregistrării audio ce au fost publicate pe rețelele de socializare. NASA nu a verificat acele copii și nici nu a republicat înregistrarea audio.

Reclamă

Mai mulți pasionați ai spațiului au distribuit pe rețeaua X un link către înregistrarea audio, cu avertismente că pe ISS ar exista o urgență gravă.

„Acea înregistrare audio a fost transmisă din greșeală, de la o simulare în curs de desfășurare în care membrii echipajului și echipele de la sol se antrenează pentru diverse scenarii în spațiu și nu are legătură cu o urgență reală”, precizează mesajul publicat de NASA pe contul ISS de pe rețeaua de socializare X.

„Nu există o situație de urgență la bordul Stației Spațiale Internaționale”, se afirmă în același mesaj.

DCS, care este cauzat de bule de azot sau de alte bule de gaz în fluxul sanguin din cauza unei schimbări a presiunii atmosferice, poate afecta sistemul nervos central și poate fi fatal. DCS este cunoscută în mod obișnuit sub numele de „sindrom de decompresie”.

Membrii echipajului de pe ISS se aflau în perioada de somn în momentul transmisiunii audio, înainte de a efectua o ieșire în spațiu joi, la ora 12:00 GMT, a precizat mesajul publicat pe contul deținut de ISS pe rețeaua socială X.

Canalul de YouTube administrat de NASA pentru ISS – unde înregistrarea audio a fost difuzată din greșeală – afișează în prezent un mesaj de eroare, care spune că transmisiunea a fost întreruptă.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro