În contextul alegerilor din această lună, prim-ministrul indian Narendra Modi și-a exprimat speranța că obținerea unui al treilea mandat consecutiv va aduce „zile bune” pentru India, conform declarației sale anterioare. Cu o popularitate impresionantă, aproximativ 55% dintre adulții indieni având o opinie foarte favorabilă despre el, Modi se bucură de un devotament masiv, îndeosebi la mitingurile sale politice, unde zeci de mii de oameni își manifestă susținerea.

Originar dintr-o familie modestă, Modi este văzut ca un model de urmat având în vedere ascensiunea sa politică și promisiunile de dezvoltare. Cu toate acestea, mandatul său a fost marcat de creșterea persecuției religioase și acuzații de sectarism, ceea ce a atras îngrijorarea minorității musulmane din India, de aproximativ 230 de milioane de persoane. Există temeri că această comunitate ar putea deveni și mai marginalizată în cazul unui nou mandat Modi.

Pentru aducerea schimbărilor promise, Modi și-a îndreptat atenția către dezvoltarea infrastructurii, îmbunătățirea rețelei de transport, construcția de noi centrale electrice și subvenționarea locuințelor pentru familiile sărace. Totodată, a făcut progrese semnificative în domeniile militar, științific și tehnologic. Criticile aduse însă constă în promovarea unui climat de supremație hindusă și a politicilor naționaliste, dar și în incapacitatea de a reduce șomajul și inegalitatea economică, aspecte ce ridică semne de întrebare cu privire la viitorul toleranței religioase și al democrației în țară.