Reclamă

Premierul Indiei, Narendra Modi, a cerut o revenire rapidă la pace în Ucraina în cadrul unei întâlniri bilaterale cu președintele rus Vladimir Putin, care a avut loc în marja summitului BRICS din Kazan, capitala Republicii Tatarstan din Rusia.

„Conflictele – credem noi – trebuie rezolvate exclusiv pe cale pașnică. Susținem în totalitate eforturile pentru restaurarea rapidă a păcii și stabilității”, a declarat Modi, conform AFP, în deschiderea întâlnirii cu Putin.

Modi a subliniat că se află „în contact permanent” cu Putin, care a lăudat „parteneriatul strategic” dintre India și Rusia. Acest moment este folosit de președintele rus pentru a sublinia eșecul occidentului de a izola țara sa prin sancțiuni.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, țările occidentale au implementat multiple sancțiuni împotriva Moscovei. Cu toate acestea, India încearcă să mențină un echilibru delicat între legăturile sale istorice cu Rusia și dorința de a se apropia de Occident pentru a contracara influența Chinei.

Premierul Modi nu a condamnat atacul Moscovei asupra Ucrainei, păstrând o poziție de dialog și oferindu-se ca mediator. Această poziție echilibrată a fost apreciată atât de Moscova, cât și de Kiev.

Tot în cadrul summitului, alți lideri BRICS, precum Xi Jinping și Luiz Inacio Lula da Silva, au prezentat o inițiativă de pace în șase puncte, care a fost respinsă de Kiev. Vladimir Putin a menționat India, China și Brazilia ca posibili mediatori pentru viitoarele negocieri de pace cu Ucraina.

Recent a fost anunțată o întâlnire planificată între Vladimir Putin și secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Aceasta ar urma să aibă loc pentru prima dată în Rusia de la începutul conflictului din aprilie 2022.

Summitul BRICS are loc într-un context în care Rusia își consolidează alianțele cu China, Iran și Coreea de Nord, în fața presiunii occidentale. Blocul BRICS, inițial format din patru țări în 2009 (Brazilia, Rusia, India, China), a fost extins în 2010 pentru a include și Africa de Sud, iar în prezent a primit noi țări membre: Etiopia, Iran, Egipt și Emiratele Arabe Unite.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro