Namibia intenționează să sacrifice 723 de animale sălbatice, inclusiv 83 de elefanți, pentru a distribui carnea lor oamenilor afectați de penuria de hrană cauzată de seceta severă din sudul Africii. Ministerul Mediului din Namibia a anunțat această măsură, citat de Reuters.
Sacrificarea va avea loc în parcuri naturale și arii comunale unde autoritățile consideră că numărul animalelor a depășit resursele disponibile de apă și pășunat, a explicat ministerul. Africa de Sud se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, iar Namibia și-a consumat deja 84% din rezervele alimentare, conform ONU. Aproape jumătate din populația Namibiei se va confrunta cu un nivel ridicat de insecuritate alimentară.
Din cauza secetei severe, se așteaptă ca conflictele dintre oameni și animale să se intensifice, a adăugat Ministerul Mediului din Namibia. „În acest scop, 83 de elefanți din zonele identificate de conflict vor fi sacrificați, iar carnea lor va fi alocată programului de ajutorare în caz de secetă”, au transmis reprezentanții ministerului.
Pe lângă elefanți, Namibia preconizează sacrificarea a 30 de hipopotami, 60 de bivoli, 50 de antilope impala, 100 de antilope gnu, 300 de zebre și 100 de antilope-elan. Până acum, 157 de animale au fost deja împușcate de vânătorii profesioniști și companiile contractate de guvern, furnizând peste 56.800 de kilograme de carne.
„Această acțiune este necesară și în conformitate cu mandatul nostru constituțional prin care resursele naturale sunt folosite pentru binele cetățenilor namibieni”, a precizat Ministerul Mediului. În zonă se estimează că trăiesc peste 200.000 de elefanți, acoperind teritorii din Zimbabwe, Zambia, Botswana, Angola și Namibia, fiind una dintre cele mai mari populații de elefanți din lume.
Seceta a provocat decesul a sute de elefanți în Botswana și Zimbabwe în 2023, subliniind gravitatea situației.